'Gezinslocatie voor asielzoekers zoals in Gilze is schadelijk voor kinderen en moet voorgoed dicht'

5 november 2014 om 15:42
nl
"Die stress maakt je echt kapot", zo vertelt een van de kinderen in een rapport dat harde conclusies velt over gezinslocaties voor asielzoekers zoals in Gilze. De gezinslocaties zijn volgens de onderzoekers schadelijk voor kinderen en niet effectief en moeten zo snel mogelijk worden gesloten. De werkgroep 'Kind in azc' presenteert het rapport woensdag aan de Tweede Kamer in Den Haag.
Geschreven door

Gezinslocaties zijn gebouwd, omdat de Hoge Raad in 2011 oordeelde dat minderjarige kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers niet op straat mogen worden gezet. De begeleiding van de bewoners is gericht op terugkeer naar het land van herkomst. In de gezinslocatie in Gilze blijven gezinnen gemiddeld langer dan anderhalf jaar.
Sober regimeHet vrijheidsbeperkende (gezinnen mogen niet buiten de gemeentegrens komen) en 'sobere regime' van de gezinslocaties is volgens de onderzoekers in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag. Het rapport schetst een onthutsend beeld van de gezinslocatie in Gilze waar kinderen in te kleine ruimtes in sobere omstandigheden zouden leven en met heel veel stress.
Volwassenen hebben doorlopend ruzie door stress en dat zorgt voor veel angst bij kinderen op de locatie. Die angst wordt versterkt door de plotselinge uitzettingen van vriendjes en vriendinnetjes.
Paniek"De vreemdelingenpolitie arriveert tussen zes en acht uur in de ochtend. Kinderen zijn hier bang voor, ze vertellen dat ze in de ochtend vaak liggen te luisteren of de voordeur bij hen open gaat. Een keer zijn er vijf kinderen tegelijk opgehaald. Dat veroorzaakte echt paniek, er waren kinderen die letterlijk ziek werden", aldus een leerkracht die in de nabijheid van een gezinslocatie lesgeeft.
In Gilze-Rijen verschijnt de vreemdelingenpolitie in uniform. Ook dat zorgt voor meer angst bij de kinderen. "Deze angst heeft ook zijn weerslag op de motivatie en prestaties van kinderen op school. Ze kunnen zich niet goed concentreren en vertonen soms problematisch gedrag", zo zegt het rapport.
Kans op kindermishandelingHet risico dat jongens en meisjes te maken krijgen met kindermishandeling is 'onaanvaardbaar groot' zeggen de onderzoekers. De aanbevelingen die het rapport doet zijn duidelijk: Schaf de gezinslocatie af en organiseer opvang op permanente, kleinschalige en kindvriendelijke locaties.
Het NRC heeft verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven om een reactie op het rapport gevraagd. De staatssecretaris bestrijdt de conclusies van het rapport en noemt het hele stuk 'teleurstellend' en 'eenzijdig'.  
Werkgroep 'Kind in azc'De werkgroep 'Kind in azc' is een samenwerkingsverband van UNICEF Nederland, Defence for Children, VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland en Kerk in Actie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.