Woede om diefstal bij graf Oosterhout: 'Het is zo laag'

5 november 2014 om 17:37 • Aangepast 21 november 2020 om 21:45
nl
Lucia van Nijnatten (76) uit Oosterhout plaatste donderdag een bloemstuk met een nieuwe bloempot op het graf van haar man Rinus op begraafplaats Leijsenakkers in haar woonplaats. "Een mooie, witte pot", zegt ze. Dinsdagochtend was de bloempot verdwenen.
Profielfoto van
Geschreven door

De Oosterhoutse is er kapot van. Ze was 53 jaar getrouwd met Rinus, die vijf jaar geleden overleed. "Grafschennis is zo verschrikkelijk. Het is zo laag." Zij vindt de diefstal zo erg dat zij het probleem graag onder de aandacht wil brengen.
Het gaat haar niet om het bedrag waarvoor zij de bloempot heeft gekocht. "Als de dieven bij wijze van spreken enkele euro's hadden gevraagd, dan had ik die gewoon gegeven. Maar blijf toch van die spullen af!"
Breiende vrouwDe gedupeerde Oosterhoutse weet bijvoorbeeld dat iemand voor Moederdag een beeldje had laten maken van een breiende vrouw. "Dat is heel persoonlijk. Het poppetje was gestolen, maar het was de dieven te doen om de sokkel. Want daar zat koper in."
Van Nijnatten wil ook aandacht voor het probleem omdat lang niet iedereen aangifte doet na diefstal op een begraafplaats. Zij weet dat veel meer mensen slachtoffer zijn. "Links en rechts hoor je het", vertelt ze. "Maar misschien doen negen van de tien mensen geen aangifte."

Te grote stapVeel mensen vinden het volgens Van Nijnatten een te grote stap om naar de politie te gaan. "Bezoekers hier zijn vaak al wat ouder. Zij denken dat er toch niks aan te doen is en dat zij de gestolen spullen toch niet meer terugkrijgen", is de ervaring van de Oosterhoutse.
Afgelopen weekend was het Allerzielen en Allerheiligen. In de aanloop naar deze dagen zorgen veel mensen dat graven van overleden dierbaren er netjes bij liggen.
Ook Annie Verlaan van de Stichting Begraafplaatsen Oosterhout adviseert gedupeerden altijd aangifte te doen van diefstal. „Ook al gaat het om een bosje bloemen van vier euro." Zover zij weet zijn er de afgelopen dagen geen meldingen gekomen van andere gedupeerden.
Poorten geslotenVerlaan wijst erop dat diefstal niet iets is van de laatste tijd. De stichting kan weinig doen tegen het probleem. „We hebben de poorten al eens vaker gesloten. Dat bleek qua diefstal niets uit te maken "
Voor gepakte daders kunnen volgens het Openbaar Ministerie de straffen hoger uitpakken dan bij andere diefstallen. Dit omdat de impact van diefstal op een begraafplaats groot is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.