'Terreurafdeling Vught zorgt er juist voor dat terroristen radicaliseren'

5 november 2014 om 20:00
nl
De terroristenafdelingen in Nederland, waaronder die in Vught, kunnen 'snelkookpannen' zijn doordat zij vermeende terroristen sneller laten radicaliseren. Dat zegt een onderzoeker woensdag in NRC Handelsblad.
Geschreven door

In de speciale afdelingen sluit de overheid vermeende terroristen samen op om te voorkomen dat zij anderen ronselen. In de afdelingen geldt een zwaar regime. Zo luisteren beveiligers alle telefoongesprekken af, bekijken zij alle brieven en fouilleren zij gevangenen vaker dan normaal.
Extreme opvattingenMaar, zo waarschuwen onderzoekers in NRC Handelsblad, de terroristenafdelingen kunnen snelkookpannen zijn voor onze maatschappij. Gevangenen die nog niet zijn geradicaliseerd, komen namelijk in contact met diegenen die dat wél zijn. Daardoor worden hun opvattingen misschien extremer.
De onderzoekers zeggen dat de overheid niet zomaar vermeende Syriëgangers of ronselaars moeten opsluiten in de terreurafdelingen. "Niet iedere jihadganger is namelijk even radicaal", beweert een van de wetenschappers. Voorlopig lijkt de overheid zich daar niets van aan te trekken.
Afdeling Vught weer openIn Nederland zijn terreurafdelingen in Rotterdam en Vught. Die laatste opende dit jaar na een paar jaar dicht te zijn geweest, weer zijn deuren voor gevangenen. Aanhoudingen van teruggekeerde Syriëgangers en andere terreurverdachten waren de aanleiding.
De terroristenafdeling, oftewel de TA, in Vught werd in 2006 geopend op het terrein van voormalig concentratiekamp Vught, naast de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) waar zware criminelen zitten. Er zijn achttien plaatsen op de speciale terroristenafdeling.
Wesam al D.In Vught zaten eerder enkele leden van de Hofstadgroep en veroordeelde terroristen als Samir A. en Wesam al D. opgesloten. Al D. had een tijd geleden nog een openhartig interview met Nieuwsuur, waarin hij beweerde dat door het harde regime Vught juist terroristen creëert.[YouTube:body:http://www.youtube.com/watch?v=Eq0gZoa6E7M]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.