Video

'Brabantse' animatiefilm nog in de race voor een Oscar: 'Ik heb al vaag gedroomd over de nominatie'

6 november 2014 om 09:51
nl
De korte animatiefilm A Single Life van de Tilburgse regisseur Joris Oprins staat op de shortlist van titels die nog in de race zijn voor een Oscar. Dat heeft de Academy donderdag bekendgemaakt. De film werd naast Oprins gemaakt door Job Roggeveen uit Geldrop en Marieke Blaauw.
Geschreven door

A Single Life behoort tot de tien filmpjes die nog kans maken op een nominatie. Er waren 85 kandidaten ingezonden voor de prijs. Oprins maakte de korte film met animatiecollectief Job, Joris en Marieke, waar ook Job Roggeveen uit Geldrop onderdeel van is.
'Vaag gedroomd'"Ik heb vanmorgen wel al vaag gedroomd over de nominatie", vertelt Joris Oprins uit Tilburg met een brede glimlach. "Job zag het, die liet het Marieke weten en die stuurde mij een sms'je. Toen ben ik weer in slaap gevallen."
Joris, Job en Marieke kennen elkaar van de Design Academy in Eindhoven, maar dit is wel even andere koek. "Het is voor ons allemaal nieuw. We zijn nog nooit een Nederlandse inzending geweest voor de Oscars. Wij wisten ook niet hoe het allemaal werkte."
'Nog niet veel mensen gezien'Vanuit Los Angeles komen wel al positieve geluiden over de korte animatie. "De Academy wil niet dat de film op internet verschijnt, begrijpelijk. Daardoor hebben nog niet veel mensen hem gezien en wisten wij niet hoe die ontvangen zou worden."
Omdat Nederlanders overal zijn, kwam dat ook goed. "Van een Nederlandse animator weten we dat wat leden van de Academy de film in ieder geval hebben gezien en dat er een paar mensen zeker hem leuk vonden."
Clip Gers PardoelDe drie afgestudeerden aan de Design Academy in Eindhoven zijn onder meer ook verantwoordelijk was voor de clip van Ik neem je mee van rapper Gers Pardoel uit Kaatsheuvel.
[YouTube:body:http://youtu.be/UyTazPPWIKk]
In A Single Life komt de hoofdpersoon er achter dat ze door het opzetten van een singletje op een oude pick-up door haar eigen leven kan reizen. Dit blijkt voor- en nadelen te hebben. Wanneer het personage denkt de regie over haar levensloop over te kunnen nemen, ontstaat er een hapering met definitieve gevolgen.
Leuk detail, het plaatje dat in de animatiefilm wordt gedraaid, is onlangs ook daadwerkelijk uitgekomen. De band van Job Roggeveen, Happy Camper, maakte van een fictief plaatje een echt plaatje.
Pixar niet op de lijstWie niet op de shortlist voor een nominatie van een Oscar staat is Pixar. Het is voor de tweede jaar op rij dat het gerenommeerde animatiebedrijf niet voor de filmprijs in aanmerking komt voor een Oscar bij de korte animatiefilms.
De nominaties voor de Oscar voor beste korte animatie worden half januari bekendgemaakt. De Oscars worden eind februari uitgereikt.
Joris Oprins heeft de smoking al klaarliggen. "Die had ik al gekocht voor de Gouden Kalveren, maar door omstandigheden kon ik niet gaan. Dus die smoking ligt nog in mijn kast te wachten op een Oscar."
[YouTube:http://youtu.be/Ab4pN7vbMMM]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.