Kinderbescherming: 'Verrassing dat Tilburgs meisje zich wilde aansluiten bij Islamitische Staat'

6 november 2014 om 10:54
nl
Het zestienjarig meisje uit Tilburg dat zich wilde aansluiten bij Islamitische Staat, is ‘een normaal meisje in de puberteit’. Dat laat woordvoerder Richard Bakker van de Raad voor de Kinderbescherming donderdag weten. “Het was een verrassing dat ze vertrok.”
Geschreven door

Het meisje werd woensdag tegengehouden in Hongarije. Ze was onderweg naar het Midden-Oosten. “Haar familie heeft actief naar hulp gezocht toen het meisje verdween. Ze zoeken naar antwoorden”, vertelt Bakker.
Wel maakte haar familie zich eerder al zorgen, laat Bakker weten. "Daarom trokken ze al voordat het meisje verdween, aan de bel." Het meisje zit nu op een veilige plek. "Ze heeft behoefte aan privacy en rust." Voorlopig keert ze niet terug naar haar familie. De rechter moet binnen drie maanden beslissen of ze weer naar Tilburg mag.
Twee dagen onderwegVolgens Bakker was het meisje twee dagen onderweg toen ze in Hongarije werd tegengehouden. “We kijken nu wat het meisje aan hulp nodig heeft. Er moet natuurlijk onderzocht worden wat er precies in haar hoofd speelt.”
De Raad voor de Kinderbescherming en justitie doen onderzoek. "In eerste instantie zetten we in op hulpverlening. Maar we starten ook een strafrechtelijk onderzoek om te onderzoeken of het meisje strafbare feiten heeft gepleegd", laat een woordvoerder weten. Bureau Jeugdzorg begeleidt het gezin.
BurgeroorlogIn mei kwam het nieuws naar buiten dat een Tilburgse vrouw in Syrië mee vecht in de burgeroorlog. In een reactie aan Omroep Brabant via Facebook liet de vrouw destijds weten 'gehoor te geven aan de plicht van Allah'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.