El-Feth Moskee over Tilburgs 'IS-meisje': 'Komt uit een heel normaal gezin'

6 november 2014 om 17:27
nl
De El-Feth Moskee in Tilburg is verbaasd dat een zestienjarig meisje uit Tilburg zich wilde aansluiten bij Islamitische Staat. Dat laat woordvoerder Abdelkader Barkane van de moskee weten aan Omroep Brabant. "We kennen het gezin. Het zijn hele normale mensen. Het meisje doet het goed op school", zegt de woordvoerder.
Geschreven door

Het meisje werd woensdag tegengehouden in Hongarije. Ze was onderweg naar het Midden-Oosten. De Raad voor de Kinderbescherming en de politie zijn een onderzoek begonnen. Volgens de Raad voor de Kinderbescherming was het een verrassing dat het meisje zich bij Islamitische Staat wilde aansluiten. Het gezin wordt door Jeugdzorg begeleid.
Gezin niet conservatiefWoordvoerder Abdelkader Barkane van de El-Feth Moskee zegt dat de familie uit Tilburg-West komt. "Het is een gelovig gezin, maar ze zijn niet conservatief. Alle kinderen doen het goed op school. We hadden dit totaal niet verwacht. Zo merk je dat het toch dichtbij komt. Je denkt dat dit een randstadverhaal is. Maar nu gebeurt het ook in Tilburg."
"We maken in lezingen en op Facebook altijd duidelijk om niet te sympathiseren met de Islamitsche Staat", zegt Barkane. "We zullen hier nu nog meer op in moeten zetten." De moskee wil in gesprek met de familie van het meisje om steun te bieden.
Leerling van Beatrix CollegeHet meisje zit op het Beatrix College in de wijk Reeshof. Medeleerlingen zijn verrast door het nieuws. Een klasgenoot van het 16-jarige meisje miste haar al een paar dagen op school. "Het is een doodnormaal Marokkaans meisje. Ze droeg altijd al een hoofddoek. Ik heb nooit signalen opgevangen dat ze plannen had om naar Syrië te vertrekken", vertelt de jongen.
De jongen weet via vriendinnen van het meisje dat het om zijn klasgenote gaat. De school heeft de leerlingen niet geïnformeerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.