Carnaval niet op lijst met beschermde tradities: 'Wij zijn Volendam niet'

6 november 2014 om 19:29
nl
Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat het Brabantse carnaval op de nationale lijst komt te staan van tradities die moeten worden beschermd. De Brabantse Carnavals Federatie ziet namelijk af van de wens om het feest op de lijst te zetten.
Geschreven door

Dat liet voorzitter Rob van de Laar van de federatie donderdag weten in een reactie op een initiatief van de provincie. Hij ziet carnaval als een lokaal feest. "We zijn Volendam niet." Daarbij doelt hij erop dat het Hollandse dorp een internationale trekpleister voor toeristen is.
Door af te zien van de nationale lijst, komt carnaval ook niet op de lijst van immaterieel erfgoed van VN-cultuurorganisatie Unesco. Een plekje op de nationale lijst is daarvoor namelijk de eerste stap.
'Plekje op lijst biedt geen voordelen'Van de Laar meent dat de nationale lijst voor carnaval niets toevoegt. Zo zouden er geen voordelen aan verbonden zijn. De carnavalsvierders zijn ook bang dat het feest internationaal verkeerd wordt opgevat.
Van de Laar wijst daarbij bijvoorbeeld op de internationale verontwaardiging over het Sinterklaasfeest en internationale commotie die was ontstaan over het wereldberoemde carnaval in het Belgische Aalst. Daar trokken carnavalisten als SS-officieren door de stad "Carnaval is een feest van parodie en persiflage. Het is al zo moeilijk om te parodiëren."
Den Bosch wil ook niet op de lijstBehalve Van de Laar ziet ook het carnaval in Den Bosch, tijdens carnaval bekend als Oeteldonk, na een discussie voorlopig af van de wens om op de lijst te komen.
Initiatiefnemer Martijn Kap van de Onafhankelijke Statenfractie in Brabant reageert wel verrast. "Het was als een steuntje in de rug bedoeld.'' Hij overweegt zijn voorstel weer in te trekken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.