Zuidelijk Toneel laat publiek dwalen door de krochten van Theaters Tilburg

7 november 2014 om 08:45
nl
Wie donderdagavond goed heeft opgelet, weet nu waar de brandkast van Theaters Tilburg staat. De bezoekers van 'Negen Zeer Korte Toneelstukken' bleven niet in de grote zaal maar dwaalden door de hele Tilburgse schouwburg... over het toneel, door de kelder, langs de kleedkamers, in de filmzaal én in de kamer van de directeur. En overal keken ze naar voorstellingen van ongeveer tien minuten.
Geschreven door

In dat theater, waar werkelijkheid en verbeelding nu eenmaal drempelloos in elkaar overgaan, liepen de toeschouwers tegelijkertijd door de stad Tilburg. De gangen van de schouwburg waren genoemd naar Tilburgse straten en her en der doken grote foto's op van Tilburgse monumenten als de watertoren of het draaiende huis op de Hasseltrotonde.
Dwalen door denkbeeldig Tilburg Zoals regisseur Matthijs Rümke eerder dit jaar negen schrijvers op pad stuurde om in de stad naar bijzondere verhalen te zoeken, zo dwaalden de toeschouwers donderdagavond door een denkbeeldig Tilburg om te ervaren wat die schrijvers nou hadden ontdekt in hún stad. Want dat het publiek voor een groot deel uit Tilburgers bestond dat was wel duidelijk. En er waren veel lachende Tilburgers bij.
Ze keken naar een Tilburgse agente die aan het eind van haar dienst vertelde over wat ze zoal meemaakte tijdens de stapavonden op de Korte Heuvel. Ze zaten aan tafel bij een bijeenkomst van de Tilburgse Rotary en ze keken toe hoe een Tilburgs echtpaar in museum De Pont definitief een eind maakte aan hun huwelijk.
Gluren Het was alsof je door een stad loopt waar je soms even door een raam naar binnen kan gluren, waar je even wat korte scenes ziet waar je zelf misschien nog een begin en een eind bij moet verzinnen. In een 'zeer kort toneelstuk' van pakweg tien minuten moet de schrijver veel aan de verbeelding van het publiek overlaten. Korte ontmoetingen prikkelen de fantasie. En dat is leuk. De Tilburgse agente trekt langzaam een mooie jurk en hoge hakken aan en lijkt van plan zich in het uitgaansleven te storten dat ze net heeft besproken. De Tilburgse Rotary kan met al de goede doelen de onderhuidse spanningen maar nauwelijks bedwingen en in de bosjes bij kunsttempel De Pont zindert het niet alleen door de hedendaagse kunst. Dwalen door de schouwburg, dwalen door de stad en dan, uiteindelijk, dwalen door je eigen hoofd.
KaartOm alle bezoekers door de schouwburg op weg te helpen, verstrekte Het Zuidelijk Toneel plattegronden. Ook die waren een mengeling van fantasie en werkelijkheid met als gevolg dat veel toeschouwers elkaar de weg moesten vragen. Het werd er niet minder gezellig door.
"Negen Zeer Korte Toneelstukken' is een mooi avondje theater waarbij veel om de eigen fantasie draait. Dus of die brandkast er nou echt staat...?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.