Tilburg University heeft meeste hoogleraren die meer verdienen dan minister

7 november 2014 om 01:14
nl
Bij Tilburg University werken de meeste hoogleraren met een inkomen boven de Wet Normering Topinkomens, in de volksmond ook wel de Balkenendenorm. Vijf professoren verdienen er tussen de 240.000 en 290.000 euro per jaar.
Geschreven door

Dat meldt Univers donderdag op basis van het jaarverslag van de universiteit. De universiteitskrant weet niet om welke hoogleraren het gaat. De universiteit hoeft namelijk geen namen in het verslag te zetten, in tegenstelling tot de salarissen.
Belangrijk voor wetenschapVolgens Tilburg University verdienen de hoogleraren meer dan de WNT-norm, omdat zij erg belangrijk zijn voor het wetenschappelijk onderzoek, schrijft Univers verder. Dit kan betekenen dat de universiteit de academische docenten meer betaalt om zo te voorkomen dat de belangrijke wetenschappers vertrekken naar bijvoorbeeld een bedrijf, waar ze minstens zoveel kunnen verdienen.
Er zijn wel een paar kanttekeningen te plaatsen. Want hoewel de Tilburgse universiteit de mééste hoogleraren met een inkomen boven de norm heeft, heeft de universiteit niet de hoogleraren met de hóógste inkomens. Die 'eer' heeft de Universiteit van Amsterdam.
Bij die universiteit waren vorig jaar drie professoren in dienst boven de norm. Een van hen kreeg omgerekend liefst 425.000 euro per jaar.
Niet veel meer dan ministerDe Wet Normering Topinkomens bepaalt dat iemand in de (semi)publieke sector niet meer dan 130 procent van het salaris van een minister mag verdienen. Dit komt voor dit jaar neer op een salaris van 230.474 euro.
Overigens gaat de komende jaren de normering wel omlaag. In 2021 mag iemand in de publieke sector niet meer dan 100 procent verdienen, zo is afgesproken in het regeerakkoord. De bedoeling is dat salarissen die daar nu nog boven liggen, jaarlijks steeds worden afgebouwd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.