Beveiligers Eindhoven Airport zijn ‘overbelast’ en ‘maken fouten’, vakbond slaat alarm

7 november 2014 om 08:30
nl
Beveiligers op Eindhoven Airport en andere Nederlandse vliegvelden zijn overbelast en gedemotiveerd. Daardoor maken ze vaker fouten bij de veiligheidscontroles. De vakbond FNV Beveiliging slaat alarm. Bestuurder Ralph Smeets zegt tientallen meldingen te hebben gekregen van beveiligers.
Geschreven door

"Het is een levensgevaarlijke ontwikkeling in een periode dat de terreurdreiging zeer reëel is'', laat de vakbond weten. Volgens Smeets zitten mensen soms zes uur aaneengesloten achter een scanner. "En als ze iets missen, zijn zij degenen die erop worden aangesproken."
Volgens de Telegraaf is de stress volgens bronnen op Eindhoven Airport, die niet met naam in de krant durven, 'onmenselijk'. Beveiligers laten weten soms bijna in slaap te vallen achter scanapparatuur. Als ze daar iets van zeggen, wordt hen het leven zuur gemaakt, weet de krant.
'Erger dan gedacht'Beveiligers zijn ‘de bar slechte arbeidsomstandigheden, te hoge werkdruk, de verziekte sfeer en angstcultuur’ zat, blijkt uit tientallen reacties. FNV Beveiliging bevestigt dat de situatie veel erger is dan vaak wordt gedacht.
Wie daarover klaagt, wordt gepest of bedreigd, aldus bestuurder Ralph Smeets. "Mensen worden overgeplaatst om te voorkomen dat andere collega's ook mondig worden. Of ze krijgen te horen dat ze dan maar ander werk moeten gaan zoeken." Volgens Smeets is vooral het middenmanagement bij beveiligingsbedrijven het probleem.
"We hebben geen signalen ontvangen dat beveiligers het zwaar hebben", laat een woordvoerder van Eindhoven Airport weten. Recent is nog een contract afgesloten met beveiligingsbedrijf G4S.
Aantijgingen onbekendDirectiewoordvoerder Jelle Marra van G4S, een van de beveiligingsbedrijven die op de luchthavens Eindhoven Airport en Schiphol werken, zegt  zich niet te herkennen in de aantijgingen. "Wij overleggen met vakbonden en we hebben deze signalen nooit eerder opgevangen." Hij laat weten 'niks ernstigs' van medewerkers gehoord te hebben.
Maarten Hoelscher van vakbond De Unie Security betitelt het nieuws van FNV als 'walgelijke stemmingmakerij'.
Hoelscher noemt de aantijgingen 'zwaar overdreven'. "Deze geluiden zijn voor mij volstrekt onbekend. Dit moet je bovendien niet via de media uitvechten", vertelt hij. "FNV is daarnaast zelf uit de CAO-onderhandelingen gestapt." Ook de Koninklijke Marechaussee, belast met het toezicht op de veiligheid op luchthavens heeft geen signalen over misstanden ontvangen, vertelt een woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.