Busreizigers woedend om nieuwe dienstregeling Arriva in Lith: ‘Van 13 naar 4 ritten, dat kan niet’

7 november 2014 om 12:56 • Aangepast 21 november 2020 om 21:43
nl
Inwoners uit Maren-Kessel, Lithoijen en Lith zijn niet blij met de nieuwe dienstregeling die Arriva volgende maand invoert. De busmaatschappij moet door bezuinigingen het aantal ritten van lijn 162 terugschroeven, van dertien naar vier ritten per dag.
Profielfoto van
Geschreven door

“Te belachelijk voor woorden”, laat Jantine van Stekelenburg (18) uit Lith boos weten.

Wachten op privacy instellingen...

'Dit raakt veel studenten'De afgelopen jaren reed de bus ieder uur van de dorpen naar Oss/Den Bosch en omgekeerd. Jantine volgt een horecaopleiding in Eindhoven en moet daardoor ’s ochtends vroeg de bus pakken. “Dat kan straks niet meer”, verzucht ze. “Ik weet nu echt niet meer wat ik moet doen.”
Voor Jantine zijn er twee alternatieven: de fiets pakken of met de regiotaxi. Beide opties zijn verre van ideaal, meldt ze. “Met de fiets naar Oss is veel te gevaarlijk en de taxi kan ik gewoonweg niet betalen. Dit raakt niet alleen mij, maar iedere student die in een van de dorpen woont.”

Wachten op privacy instellingen...

'Tegendeel wordt bewezen'Samen met actievoerders Manon van Thiel (21) Robbin van der Zanden (20) eist Jantine dat de ‘normale bustijden’ weer terugkomen. Er is daarom een petitie gestart. “Arriva zegt een toegankelijk bedrijf te zijn met grote betrokkenheid bij mens en maatschappij, maar het tegendeel wordt hiermee bewezen.”
De petitie is inmiddels 250 keer ondertekend. Zondagavond gaat het drietal langs de deuren om nog meer handtekeningen te verzamelen. Alle krabbels worden vervolgens overhandigd aan de gemeente Oss en aan Arriva.
Lege bussenVertrouwen in een goede afloop heeft Jantine echter niet. “Ik geloof niet dat deze partijen weten wat de zware gevolgen zijn voor de trouwe busreiziger.”
Het besluit om in de avond- en weekenduren minder bussen te laten rijden, is genomen, omdat hiervoor minder belangstelling zou zijn, liet Arriva eerder weten. Rijden met (bijna) lege bussen moet met de nieuwe regeling zoveel mogelijk worden voorkomen.
Eén keer extra in ochtendspitsVrijdagmiddag laat Arriva in een schriftelijke reactie weten dat het leed voor onder meer Jantine een klein beetje zal worden verzacht. De busmaatschappij heeft namelijk na overleg met de provincie besloten dat bus 662 van Maren-Kessel naar Oss in de ochtendspits één keer extra zal rijden. Deze lijn vervangt buslijn 162.
Arriva heeft tot de extra rit besloten na klachten van reizigers. Ook geeft de busmaatschappij aan op de hoogte te zijn van de handtekeningenactie van Jantine en haar vrienden. De actievoerders zijn het niet eens met de extra rit. "Hier hebben wij niks aan. Wij kunnen nog steeds niet naar huis."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.