Vertrek tabaksfabrikant Philip Morris uit Bergen op Zoom drukt productie Nederlandse industrie

7 november 2014 om 13:40
nl
De sluiting van sigarettenfabriek Philip Morris in Bergen op Zoom heeft er in september voor gezorgd dat de Nederlandse industrie 1,2 procent minder geproduceerd heeft. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.
Geschreven door

Het vertrek van de fabrikant leidde in de voeding- en genotmiddelenindustrie tot een fikse productiedaling van 7,2 procent. In de machinebouw en elektrotechnische industrie ging de productie met één procent omlaag.
Stijgende productieStijgers waren de bedrijven die verantwoordelijk waren voor de productie van aardolie, chemicaliën, rubber en kunststof. In september ging die productie met met 1,5 procent omhoog. De sector basismetaal en metaalproducten produceerde 0,7 procent meer dan een jaar eerder. De vier genoemde sectoren zijn samen goed voor driekwart van de totale industriële productie in Nederland.
Ten opzichte van zomermaand augustus daalde de productie met 1,1 procent. Dat cijfer schommelt al het hele jaar sterk, met zowel forse stijgingen als dalingen.
Februari hoogste niveauDe productie lag in september 5 procent lager dan in februari, toen het hoogste productieniveau in zes jaar werd bereikt.
De ondernemers in de industrie waren vorige maand al weer fors beter gestemd dan in september. In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, daalt het producentenvertrouwen daarentegen al een halfjaar op rij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.