Video

Bredaas bedrijf hielp mee met slopen Berlijnse Muur: 'Het was een feest'

7 november 2014 om 16:36
nl
"IJzer, beton, het maakte niet uit wat het was. Hij knipte er doorheen." In een hoek van het terrein van Stolwerk Sloopwerken in Breda ligt een roestig gevaarte. Een enorme schaar die vroeger bij een hydraulische kraan hoorde. Voormalig kraanmachinist Jo de Kroon voerde er 25 jaar geleden een wel heel bijzondere klus mee uit. Hij sloopte er een deel van de Berlijnse Muur mee. En een deel van die Muur kwam mee naar Breda.
Geschreven door

Het sloopwerktuig waar een flink deel van de muur mee neer werd gehaald,  was destijds uniek. Toen men er in Berlijn lucht van kreeg dat in Breda zo'n ding bestond, volgde de vraag of het bedrijf Stolwerk een handje kon komen helpen met het slopen van de Muur.
En dus vertrok Jo de Kroon richting Duitsland. "Hele dagen had ik met de schaar bekijks van mensen."
FeestHet vallen van de Muur is een historische gebeurtenis.  De Kroon zal de klus dan ook niet snel vergeten. 'De hele wereld keek naar Berlijn. Het was een feest!"
Ook zijn toenmalige baas Toon Stolwerk denkt er nog vaak aan terug. Logisch ook, want hij wordt er dagelijks aan herinnerd. Toen de klus geklaard was, regelde Stolwerk namelijk dat er een stuk muur naar Breda meekwam.
Bredase muurZeven meter lang is het stuk van de historische muur dat op het terrein van het sloopbedrijf staat. Op diepladers kwam het 25 jaar geleden mee naar Nederland.
Stolwerk: "Eigenlijk mocht het helemaal Berlijn niet uit. Hooguit wilden ze een klein stukje meegeven." Maar Stolwerk kreeg het voor elkaar. Op de vraag of er geld aan te pas moest komen, antwoordt hij: "Niks is voor niks."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.