Video

Jetro Willems is blij dat hij weer geselecteerd is voor Oranje: 'Dit is een beloning'

7 november 2014 om 16:29
nl
"Een beloning." Zo noemt Jetro Willems zijn selectie voor het Nederlands Elftal. De 20-jarige linksback van PSV is voor het eerst in bijna een jaar weer opgeroepen voor Oranje.
Geschreven door

"Ik geef de bondscoach opties en hij maakt zijn keuzes. Deze keer is die keuze op mij gevallen en ik ben er blij mee", zegt Willems nonchalant.
Van basisklant tot thuisblijverJetro Willems en het Nederlands Elftal: het is niet altijd een gelukkige combinatie geweest. Op 26 mei 2012 maakt de dan 18-jarige verdediger tegen Bulgarije z'n debuut in het grote Oranje, in een 'uitzwaaiwedstrijd' voor het EK. Ondanks zijn gebrek aan ervaring stond hij exact twee weken later in de basis tijdens de EK-wedstrijd tegen Denemarken, als jongste speler op een EK ooit.
Na het voor Nederland dramatisch EK bleef Willems geen vaste waarde in Oranje. Hij verloor zijn plek aan Daley Blind en werd steeds vaker niet geselecteerd. Willems werd 'teruggezet' naar Jong Oranje, maar ook dat bleek geen gelukkig huwelijk. In juni 2013 ontbrak hij zelfs tijdens het EK dat Jong Oranje speelde in Israël. De reden? Zijn instelling, waar van alles aan schortte. "Hij heeft niet door dat hij niet goed bezig is", waren de harde woorden van bondscoach Cor Pot van Jong Oranje.
'Z'n instelling is te makkelijk'Ook PSV-coach Dick Advocaat was in het voorjaar van 2013 erg kritisch op z'n linksback. "Jetro is niet goed bezig en draait geen goed seizoen. Hij is wel leerzaam maar zijn instelling is te makkelijk. En dat moet veranderen."
In het najaar van vorig jaar werd Willems nog een paar keer opgeroepen voor het Nederlands Elftal. Op 16 november 2013 speelde Willems tegen Japan zijn laatste interland tot nu toe. Vanwege een knieblessure miste hij het WK, maar het was zeer twijfelachtig of hij anders überhaupt geselecteerd zou zijn.
Minder fouten, lange rushesDit seizoen is alles anders. Sinds zijn rentree in augustus is Willems uitgegroeid tot één van de sterkhouders van PSV. Kritiek op zijn instelling is er nauwelijks meer. Verdedigende fouten maakt hij steeds minder en zijn lange rushes blijven een gevaarlijk wapen. En dus lonkt nu ook een rentree in Oranje.
Terugkijken op de afgelopen jaren wil hij niet meer. "Dat is allemaal geweest. Ik ben blij dat ik nu weer bij zit. Ik probeer die lijn door te trekken."
Speelt ie?Hij zit dan wel bij de 23-koppige selectie van bondscoach Guus Hiddink, maar of hij ook daadwerkelijk gaat spelen? "Daar hoop ik op. We zullen wel zien."
Hiddink was vrijdag positief en kritisch tegelijk over de jonge back. "Hij maakt een mooie ontwikkeling door", zei de bondscoach tijdens z'n persconferentie. "Ik ben het afgelopen halfjaar een paar keer met hem bezig geweest. In het opbouwende gedeelte zitten niet zoveel problemen. Maar met name zijn we ook bezig geweest hoe je als back defensief problemen oplost. Daarin mag hij nog wel wat verbetering tonen."
Mexico en LetlandWoensdag speelt Nederland in de ArenA vriendschappelijk tegen Mexico. Zondag is in hetzelfde stadion de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.