NAC in eigen huis met 1-0 onderuit tegen AZ: 'Kansloos en machteloos'

9 november 2014 om 00:16
Nemanja Gudelj heeft zaterdagavond in Breda sportieve wraak genomen voor het ontslag van zijn vader Nebojsa als trainer van NAC enkele weken geleden. De middenvelder van AZ en oud-NAC'er maakte het enige doelpunt in het matige duel, waarin de Alkmaarse club verdiend met 1-0 won.

AZ begon sterk aan het duel. Met goed verzorgd en snel uitgevoerd voetbal zette de ploeg van Van den Brom NAC onder druk. Dat leverde al snel kansen op. Gudelj, Jeffrey Gouweleeuw, Muamer Tankovic en Aron Jóhannsson misten precisie in de afwerking.
NAC had moeite onder de druk uit te komen, mede doordat AZ heer en meester was op het middenveld. Het was daarom niet toevallig dat de gevaarlijkste momenten aan Bredase kant ontstonden uit vrije trappen. Eerst schoot uit zo'n dood spelmoment Adnane Tighadouini over en daarna reageerde doelman Esteban goed op een pegel van Uros Matic.
Tighadouini af en toe dreigendNaarmate de eerste helft vorderde kreeg NAC met opportunistisch spel iets meer greep op de wedstrijd. Vooral de behendige Tighadouini was zijn bewaker Mattias Johansson enkele malen te snel af. Hij kreeg echter te weinig ondersteuning van Stipe Perica en Jeffrey Sarpong.
AZ kreeg ook in die fase de beste kansen om de score te openen. Het was aan doelman Jelle ten Rouwelaar te danken dat NAC ongeschonden de rust haalde. Hij trad adequaat op bij schoten van Gudelj en Jóhannsson.
AZ kwam in de tweede helft na ruim 10 minuten verdiend op voorsprong. Uitgerekend Gudelj, de zoon van de bij NAC als trainer ontslagen Nebosja Gudelj, tekende op aangeven van Gouweleeuw met een beetje geluk voor het doelpunt.
"Voor de wedstrijd was ik wel extra geprikkeld", zegt Nemanja Gudelj. "Ik ben blij dat door mijn goal deze wedstrijd is gewonnen."
Seuntjens als extra aanvallerPas na die treffer kwam er passie in het matige spel van NAC. Trainer Eric Hellemons bracht met Mats Seuntjens een extra aanvaller in. Esteban voorkwam de gelijkmaker met een goede reflex na een vrije trap van Sarpong.
Veel verder dan dat kwam NAC in de soms tumultueuze slotfase niet, ondanks verwoede pogingen de gelijkmaker te forceren. Alleen Seuntjens was met een kopbal nog dicht bij succes. De wraak van Gudelj was daarmee zoet. Had zelfs nog zoeter kunnen zijn, want kort voor tijd miste hij de mogelijkheid zijn tweede doelpunt te maken.
Kansloos en machteloos"Kansloos en machteloos", zegt NAC-trainer Eric Hellemons over zijn ploeg. "Dat zijn de termen die na deze wedstrijd bij me te binnen schieten. We hebben teveel momenten gehad dat we niet goed op de duels zaten. En we hebben vandaag te weinig creativiteit gebracht en kansen gehad."
VersterkingenNa enig aandringen geeft de coach toe dat de selectie van NAC aangevuld moet worden. "Als je praat over posities is dat intern, maar uiteraard is het wenselijk dat er bij NAC een aantal versterkingen bij zullen komen", aldus Hellemons.
NAC-aanvoerder Jelle ten Rouwelaar sluit zich aan bij die woorden. "Ik verwacht wel dat NAC iets gaat doen. Natuurlijk hebben wij in de winterstop wat spelers nodig die ons wat extra ervaring brengen. De clubleiding zal er wel mee aan de slag gaan."
Binnen twee weken nieuwe hoofdcoachTechnisch directeur Graeme Rutjes vertelde na de wedstrijd dat NAC binnen twee weken een nieuwe hoofdtrainer wil presenteren. Een van de mogelijkheden is het halen van Robert Maaskant. Een andere optie is interim-trainer Eric Hellemons definitief als hoofdcoach te benoemen.