Video

Dakar Pre-proloog op Eurocircuit Valkenswaard: Gerard de Rooy, Hans Stacey en meer toppers in actie

9 november 2014 om 19:00 • Aangepast 21 november 2020 om 21:41
nl
Valkenswaard stond dit weekend in het teken van de Dakar Rally. Zaterdagavond waren de Nederlandse deelnemers te bewonderen op de Markt, zondag vertoonden ze hun kunsten op het Eurocircuit. Veel fans probeerden tijdens de Dakar Pre-Proloog een glimp op te vangen van hun favoriete Dakar-deelnemers zoals Gerard de Rooy en Hans Stacey. Zo'n 27.000 bezoekers kwamen op het evenement af. "Het blijft verbazingwekkend dat mensen je overal herkennen", aldus Hans Stacey. "En vooral hier in Valkenswaard is er geen ontkomen aan."
Profielfoto van
Geschreven door

In totaal doen er 23 Brabanders mee aan de Dakar Rally, dat zijn er zes meer dan vorig jaar. De editie van 2015 lijkt zwaarder te worden dan ooit.
Elfde Pre-proloogZaterdagavond was het gelijk al druk bij de eerste editie van De Nacht van de RTL GP Dakar Pre-proloog. Op de Markt in het centrum van Valkenswaard werd een groot aantal van de Nederlandse deelnemers aan de Dakar Rally 2015 voorgesteld aan het publiek.
Zondag kwamen die deelnemers ook daadwerkelijk in actie op het Eurocircuit. Net als vorig jaar was Hans Vogels de beste bij de motoren. Bij de auto’s was Bernhard ten Brinke met zijn Overdrive Toyota Hilux net iets sneller dan Tim Coronel in diens Rally Raid buggy.
'Je wordt geleefd'Hans Stacey en Gerard de Rooy trokken het afgelopen weekend veel bekijks in Valkenswaard. "Het blijft verbazingwekkend dat mensen je overal herkennen. Dat is in Oostenrijk, maar vooral hier in Valkenswaard", aldus Eindhovenaar Hans Stacey. "Dakar spreekt in alle lagen van de bevolking tot de verbeelding."
College Gerard de Rooy uit Son is het roerend met Stacey eens. "Immens veel volk hier zondag. Zaterdag was het al druk op de Markt in Valkenswaard. Zondag helemaal. Ik kan niet zomaar van A naar B lopen. Overal word ik herkend. Je wordt gewoon geleefd door het publiek. Nu hebben we zo’n vijfduizend mensen meer dan vorig jaar. Dakar is heel populair, vooral hier in het zuiden van Nederland.
'Winnen' Teamgenoten Gerard de Rooy en Hans Stacey zijn allebei kraakhelder over hun ambitie voor de volgende Dakar Rally: 'Winnen!' Gerard de Rooy wil de beste zijn en hoopt op een goede samenwerking met zijn teamgenoot Hans Stacey. "Als iemand van ons team maar wint dan ben ik blij. Als ik niet kan winnen, dan hoop ik dan Hans de beste is. Hans mag van mij gewoon winnen. Daar geef ik helemaal niets om. Zolang mijn team maar wint.
Stacey zegt zich sterker te zijn dan voorafgaande jaren. "Mentaal voel ik me beresterk. Dit jaar wil ik winnen, net zoals ik alle andere jaren wil winnen."Hij denkt met teamgenoot Gerard de Rooy goed samen te kunnen werken. Het is niet zoals bij de Formule 1 waar ze elkaar van de baan rijden. Als het misgaat proberen we elkaar wel te helpen."
Zege Gerard de RooyVoor het derde jaar op rij plaatsten Peter Versluis (MAN) en Gerard de Rooy (Iveco) zich in Valkenswaard voor de finale bij de trucks. Nadat De Rooy had gewonnen in 2012 en Versluis zegevierde in 2013, ging de zege nu opnieuw naar Gerard de Rooy. “Dat ik ondanks een niet perfecte ronde toch heb gewonnen is een verrassing.” De Rooy won naast de editie van 2012 de RTLGP Dakar Pre-proloog in 2004, 2007 en 2011. Hij heeft dit evenement nu dus vijf keer gewonnen.
Naast de Nederlandse Dakar-deelnemers was ook de Fransman Cyril Despres aanwezig. De vijfvoudig winnaar van de Dakar Rally bij de motoren, gaat dit jaar voor het eerst met een auto Le Dakar rijden. De Peugeot-coureur kwam niet in actie op de baan maar was wel onder de indruk van de RTLGP Dakar Pre–proloog: “Ik kwam aanrijden en wist niet wat ik zag. Wat een drukte. Alsof ik naar een voetbalwedstrijd ging. Ongelooflijk. En wat een relaxte sfeer.”

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Alles over de Dakar Rally lees je op onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.