Robert Maaskant: 'Ik had gratis versterkingen meegenomen naar NAC'

9 november 2014 om 18:51
nl
Robert Maaskant vindt het jammer dat hij niet de nieuwe hoofdcoach wordt bij NAC Breda. De trainer heeft de Bredase club afgezegd omdat hij twijfelt aan de visie van de club. De matige selectie was voor Maaskant een minder probleem. "Ik kan spelers voor niets meenemen die op het hoogste niveau in Europa hebben gespeeld."
Geschreven door

Robert Maaskant is, na Gertjan Verbeek, de tweede trainer die niet met NAC in zee gaat. De coach sprak vorige week woensdag met technisch directeur Rutjes en algemeen directeur Goetzee. "Ik kreeg niet het gevoel dat er voldoende duidelijkheid en visie is."
Versterkingen in plaats van trainer?In de top van NAC, zo meldde Omroep Brabant zaterdagnacht al via goed ingevoerde bronnen, is de beslissing schijnbaar al eerder gemaakt om met interim-trainer Eric Hellemons het seizoen af te maken. NAC zou het spaarzame geld toch liever uitgeven aan versterkingen in plaats van aan een trainer.
Technisch directeur Graeme Rutjes ontkent dit. "Ik heb dat echt zondagochtend pas beslist", zo zegt hij. "Ik heb nog met Hellemons en de assistent-trainers gesproken. Ik wilde Eric graag aan het roer hebben. Daarna belde Maaskant mij waarin hij zei dat hij niet met NAC in zee wilde gaan. Maar goed, wij wilden sowieso met Eric en Rob (Penders, assistent) door. Ik merk dat zij helder en duidelijk zijn. En dat er een goed draagvlak is."
VreemdRutjes ontkent overigens dat er financiële redenen ten grondslag liggen aan zijn besluit. "Nee, dat is niet zo. Het is gewoon mijn beslissing. In de eerste week heeft Hellemons gezegd dat hij het prettig zou vinden als er een hoofdtrainer zou komen. Ik heb gevraagd of hij de kar toch niet wil trekken. Hij is tot inkeer gekomen, omdat hij ziet dat de klik er met de spelers is. De selectie geeft zelf ook aan dat ze goed met hem door de bocht kunnen. Ik heb alle scenario's doorgenomen en dit is de uitkomst."
Maaskant vindt het allemaal wat vreemd. "Dan had je geen gesprek moeten aangaan met kandidaten", zo meent hij. "Ik heb bovendien in het gesprek met NAC aangegeven dat ik door mijn contacten in de voetbalwereld spelers kan krijgen voor de club. Die komen het voor niets doen. Dat zijn spelers van Europese topclubs die op het hoogste niveau hebben gespeeld."
"Dat moet allemaal nog maar blijken", zegt Rutjes hierover. "Daar kan ik me niet door laten leiden."
HandelswijzeMaaskant is bovendien niet blij met de 'halfslachtige' manier van handelen van NAC. Al eerder gaf de in de Verenigde Staten werkende coach aan dat NAC moest 'doorpakken'.
NAC zelf is overigens ook niet te spreken over de handelwijze van Maaskant. Vooral niet over zijn uitlatingen in de media. "Dat kan," zegt Maaskant, "maar in de media worden al heel snel dingen geroepen en staan zaken die niet geverifieerd worden. Daarnaast, als ik word gebeld, geef ik antwoord."
Wat bellen en informerenMaaskant kaatst de bal terug en kraakt de manier van aanpak van technisch directeur Rutjes. "Als ik NAC was geweest had ik het anders aangepakt. Als je een trainer ontslaat, dan heb je een visie en een plan klaarliggen. Heb ik de mensen al in huis? Wat voor trainer zoek ik? En dan ga je bellen. En nu is het zo dat ze links en rechts wat bellen, wat informeren en kijken of dat voldoende is."
Graeme Rutjes herkent zich niet in de kritiek van Maaskant. "Tja, wat moet ik daar van vinden", zegt Rutjes desgevraagd. "Ik heb Robert gebeld en daarna Berhalter, de hoofdcoach van Colombia Crew. Met Maaskant was een oriënterend gesprek. Ik heb ook duidelijk aangegeven dat we meerdere kandidaten op het oog hebben. Transparanter kan ik het niet maken. Hoe hij er over denkt, maakt me niet uit. Het zal wel."
BegripEnig begrip is er bij Maaskant toch wel dat NAC doorgaat met Eric Hellemons als hoofdcoach. "Ik snap dat je een financiële afweging moet maken. En dat er vertrouwen is in Hellemons en zijn assistent Rob Penders. Ik ken ze goed. Ik hoop van ganser harte dat wanneer ik terug naar Breda kom, ik nog naar een eredivisiewedstrijd kan gaan kijken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.