NK Zwemmen Tilburg: zorgen om niveau Nederlandse zwemmers

9 november 2014 om 21:27
nl
De Nederlandse zwemmers spelen internationaal geen rol van betekenis meer. Na het afscheid van drievoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband kwam de aandacht al voornamelijk te liggen op de prestaties van de vrouwen, maar inmiddels is de inbreng van de mannen gezakt naar een dieptepunt. Geen enkele zwemmer wist zich bij de nationale titelstrijd in Tilburg te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen kortebaan in december in Doha.
Geschreven door

Alleen Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Moniek Nijhuis, Sharon van Rouwendaal en Inge Dekker hebben zich individueel geplaatst.
'Slechte instelling'"Dat is heel teleurstellend", concludeerde technisch directeur Joop Alberda zondag in Tilburg. Het toernooi in het 25 meterbad wordt al jaren minder serieus genomen dan de wereldtitelstrijd op de langebaan, maar Alberda vindt dat een slechte instelling. "Ik kijk er anders naar en ik kan niet accepteren dat een zwemmer een WK of EK kortebaan niet serieus neemt. Het zijn volwaardige toernooien en zo moeten we ze ook benaderen."
Het gebrek aan mannen bij de WK in het 25 meterbad kan ook gevolgen hebben voor de ploeg voor de wereldtitelstrijd op de langebaan volgend jaar in Rusland en de Spelen in Rio de Janeiro. Alberda: "Ik ga ook zeker met alle coaches evalueren wat dit betekent voor het geheel. Gelukkig zijn er wel wat lichtpuntjes zoals bijvoorbeeld Kyle Stolk, maar het is allemaal dun."
'Verkeerde weg ingeslagen'Alberda stelt dat hij zijn voorganger Jacco Verhaeren niet veel kan verwijten omdat hij zoveel gouden successen met de zwemploeg heeft behaald. Maar hij heeft wel geconstateerd dat op bepaalde onderdelen een verkeerde weg is ingeslagen. "Zwemmers moeten veel meer races zwemmen en moeten bij een wedstrijd ook veel meer starten. Een topsporter heeft doelen nodig en dat is nu veel te weinig aan de orde."
Hij vreest nu 'noodgrepen' te moeten toepassen om Nederlandse zwemmers bij de Spelen in Rio te krijgen. De technisch directeur overweegt een speciaal project te maken van de estafette op de 4x200 meter vrij. Mannen die zich hiervoor kwalificeren kunnen dan straks ook individueel starten.
Zwemmers als Sebastiaan Verschuren, Ferry Weertman en Stolk komen hiervoor in aanmerking. "Ik moet dit nog met de coaches gaan bespreken. Ik denk dat we voldoende kandidaten hebben voor zo'n project. Ik hoop dat de mannen zo toch op de Spelen kunnen komen en aangenaam gaan verrassen."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.