Video

Indrukwekkende Nationale Herdenking MH17: 'Een onbezorgd tot ziens werd een abrupt vaarwel'

10 november 2014 om 13:43
nl
De Nationale Herdenking van de MH17-slachtoffers in de RAI in Amsterdam was maandagmiddag indrukwekkend. Nabestaanden hielden emotionele toespraken. Premier Mark Rutte sprak de aanwezigen toe. Ook werden de namen van alle 298 slachtoffers voorgelezen door nabestaanden. Omroep Brabant zond de herdenking live uit.
Geschreven door

Meer dan 1600 nabestaanden uit binnen- en buitenland waren bij de herdenking aanwezig. Bij de vliegramp kwamen op 17 juli alle 298 inzittenden om het leven, onder wie vijftig Brabanders.
Minister-president Mark Rutte was de eerste spreker. "Er is alleen de realiteit van 298 doden. Hun stemmen worden niet meer gehoord. Een onbezorgd 'tot ziens' werd een abrupt vaarwel. Hun aanwezigheid, hun talenten, hun vriendschap en hun liefde: het is van ze weggenomen. Zomaar ineens. De mooie, warme herinneringen zijn voor altijd. Laten we die meenemen in onze levens."  
Emotionele toesprakenTwee nabestaanden hielden emotionele toespraken. Anton Kotte verloor zijn zoon Oscar Kotte (44), zijn vrouw Miranda (42) en hun zoontje Remco (6) uit Eindhoven. "Zij allen, zo hoog gevlogen, onschuldig in hun stoel, los van de aarde, hoog boven de wolken. Maar niet hoog genoeg. Een raket maakte een eind aan hun vlucht. Allen onschuldig neergestort. Wij voelen ons geamputeerd."
Paul Marckelbach, ook nabestaande: "Wanneer kan ik jullie weer zien, voelen en knuffelen? Dat gaat niet meer, dat is niet meer. Ik zou zo graag willen dat het anders was. En dan schud ik weer nee, voel ik me eenzaam en is het koud."
Namen 298 slachtoffers genoemdDe namen en leeftijden van alle slachtoffers werden door verschillende nabestaanden één voor één opgelezen. Nabestaanden hadden het zicht- en hoorbaar moeilijk tijdens dit deel van de herdenking. Haperende stemmen van ouders als ze de namen van hun kinderen voorlezen, huilende mensen in het publiek op de achtergrond: in alles was het voorlezen van de namen confronterend.
Na het oplezen van alle namen, werd de Last Post gespeeld door Adjudant-onderofficier Hans Bloemen, hoornblazer van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Alle aanwezigen gingen daarbij staan. Na de Last Post volgde een minuut stilte en het eerste couplet van het Wilhelmus.
Brandende kaarsenVoor de ingang van de RAI in Amsterdam hangen de vlaggen van alle negentien landen van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 halfstok. De aanwezigen staken bij binnenkomst een bloem in een wand waarop de namen van de slachtoffers staan geprojecteerd. Er stonden brandende kaarsen bij in glazen vazen. Die symboliseren de 298 slachtoffers.
Willem-Alexander en MáximaOnder de aanwezigen waren oud-minister Frans Timmermans, minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu).
Ook de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en de korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman waren in de RAI. Rond kwart voor een arriveerden koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.
De directe omgeving van de RAI was afgezet en er was veel politie op de been. Naast de vele nabestaanden waren ook veel politici, buitenlandse ambassadeurs, familierechercheurs en medewerkers van Slachtofferhulp aanwezig.
Herdenking 'zeer belangrijk'Volgens Harry Crielaars, voorzitter van Slachtofferhulp, was de herdenking 'zeer belangrijk' voor nabestaanden. "Niet alleen omdat ze nog steeds zien dat Nederland met ze mee rouwt, maar ook vanwege de steun die ze bij elkaar vinden. Je ziet dat ze elkaar opzoeken."
Medewerkers van Slachtofferhulp zullen de families de komende tijd nog bijstaan. "Zo lang als nodig is", liet Crielaars na afloop weten. Hij noemde de bijeenkomst 'zeer indrukwekkend' en 'ingetogen'. "Ik heb wel wat kippenvelmomenten gehad."
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.