Emotionele toespraak van Anton Kotte bij Nationale Herdenking MH17: ‘We voelen ons geamputeerd'

10 november 2014 om 14:49
nl
Anton Kotte heeft een emotionele toespraak gehouden op de Nationale Herdenking van de MH17-slachtoffers. Hij verloor zijn zoon Oscar (44), diens vrouw Miranda (42) en hun zoontje Remco (6) bij de ramp. Het gezin kwam uit Eindhoven. "De verbondenheid geeft ons kracht om door te gaan."
Geschreven door

“We zullen moeten leren leven met de klanken waarop we elkaar hebben begroet. Waar dat ook was. Zij allen, zo hoog gevlogen, onschuldig in hun stoel, los van de aarde, hoog boven de wolken. Maar niet hoog genoeg. Een raket maakte een eind aan hun vlucht.”
Kotte sprak van een trein die heel hard rijdt en waarin de nabestaanden zich bevinden, terwijl ze wazig uit het raam kijken. "Gelukkig zullen de herinneringen altijd blijven, zolang wij er zijn."
Met één klap ontnomen“Het was toch de bedoeling dat wij zo lang mogelijk ieders wel en wee zouden meemaken? Dat we ervaringen zouden delen, vrolijke momenten zouden beleven. Dat alles is ons met één klap ontnomen.”
Volgens Kotte heeft Nederland zich na de ramp ‘op z’n best laten zien’. “De aandacht van mensen op Vliegbasis Eindhoven bij de aankomst van de vliegtuigen was een warme deken. De aankomst van de vliegtuigen verbindt ons met het idee dat onze nabestaanden niet meer in Oekraïne zijn. Het voelt alsof ze weer bij ons zijn.”
'Pas goed op jezelf'De 13-jarige Gita Wiegel herdacht haar moeder. "Ze was een prachtig persoon, lief, gezellig, zorgzaam, mijn maatje, mijn voorbeeld. Kortom mijn alles. Elke dag word ik er mee achtervolgd dat ze er niet meer is."
Ze herinnert zich het laatste bericht van haar moeder: "Tot over vier weken schatje, pas goed op jezelf". Gita zei van binnen kapot te gaan, maar voor haar moeder door te gaan met haar leven. "Ik wil met jullie delen dat jullie als nabestaanden heel bijzondere mensen zijn", sprak ze de andere aanwezigen toe.
'Leeg gat niet in te vullen'Suze Ann Bakker verloor haar ouders. Volgende week hadden ze hun verjaardag moeten vieren, vertelde ze. "Waarschijnlijk vol verhalen over hun geboorteland Indonesië. Ze stapten in het vliegtuig, klaar voor het leven. Het gat dat ze hebben achtergelaten, is niet te vullen."
Bakker vertelde dat ze zeer geraakt was door een kaart van een kennis van haar vader die schreef dat haar vader hem niet had gezien, omdat hij op dat moment haar moeder kuste. De achterblijvers gaan de verjaardag volgende week toch vieren. "Dat zouden ze mooi hebben gevonden", zei Bakker.
De nabestaanden hielden hun toespraken tijdens de Nationale Herdenking van de MH17-slachtoffers in de RAI in Amsterdam.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.