Mogelijk opslag van kernafval in België: Brabant Water onaangenaam verrast

10 november 2014 om 14:56
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/3 Brabant Water ongerust over drinkwater door Belgisch kernafval
Brabant Water heeft bij het Ministerie van Economische Zaken geprotesteerd, omdat het via de media moest vernemen dat Belgische autoriteiten onderzoek doen naar de opslag van kernafval net over de grens. Het drinkwaterbedrijf is officieel niet geïnformeerd over de boringen hiervoor.
Geschreven door

Beheerder Niras van het Belgische kernafval, stelde donderdag alleen het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken op de hoogte van de boringen bij Postel.
Brabant Water en de provincie Noord-Brabant hoorden erover via de media.
Brabant Water bezorgdDirecteur Guïljo van Nuland van Brabant Water zegt maandag dat hij het ministerie nogmaals gaat herinneren aan afspraken dat ook het drinkwaterbedrijf geïnformeerd dient te worden.
Van Nuland is er bovendien verbaasd over dat volgens de berichtgeving alleen de opslag van kernafval wordt onderzocht in de bovenste grondlagen, waar ook de waterwinning plaatsvindt.
DieperBrabant heeft liever opslag van kernafval in de dieper gelegen Ieperiaanse klei, vanwege de extra isolatie en het ontbreken van zoet grondwater op die diepte. Diepere opslag is wel ingewikkelder en duurder.
Niras heeft maandag gezegd dat ook de opslag in diepere ondergrond wordt onderzocht. Een woordvoerster benadrukte dat er nog geen beslissing is genomen over de exacte locatie voor de opslag van kernafval.

Wachten op privacy instellingen...