Vijf jaar wachten op een parkeervergunning in Den Bosch: 'Niet te doen!'

DEN BOSCH / EINDHOVEN - Wie in een Brabantse binnenstad wil wonen én zijn auto voor de deur wilt hebben, moet niet in Den Bosch staan. De provinciehoofdstad is de enige Brabantse stad waar je als inwoner jaren op een wachtlijst staat voordat je een parkeervergunning krijgt.
Moedeloos sjokt Arthur Rondel door de Vughterstraat. Voor de 750ste dag op rij moet hij een kwartier lopen om bij zijn auto te komen. "In de zomer is het nog wel uit te houden, met dit mooie weer. Maar als het straks gaat regenen en sneeuwen, dan is het echt niet te doen," vertelt Rondel. "Zeker als ik opeens snel naar mijn werk moet, is het heel vervelend."

Elders geen problemen
In Den Bosch wachten momenteel 350 mensen op een parkeervergunning voor de binnenstad. Dat is opvallend, want in bijvoorbeeld Tilburg zijn dat er maar 33. In Breda, Helmond, Roosendaal en Eindhoven is er helemaal geen wachtlijst voor wie een parkeervergunning wil aanvragen, behalve als je er meerdere wilt op één adres.

De gemeente Den Bosch laat in een schriftelijke reactie weten dat er aan het probleem gewerkt wordt. "Wij zijn gestart met het verkorten van de wachttijden door het vergroten van de sectoren en door bewoners een (tijdelijke) vergunning aan te bieden in een sector waar plaats is. Ook zijn er in de nieuwe parkeergarage Sint-Jan parkeerplaatsen voor bewoners en ondernemers."

Wethouder Jannie Visser van de gemeente Eindhoven legt uit hoe het kan dat dit probleem in een grote stad als Eindhoven helemaal niet bestaat. Visser: "Wij proberen het verkeer zoveel mogelijk om de binnenstad heen te leiden. Maar wie er woont, moet gewoon een parkeerplaats hebben. Die krijg je bij ons binnen een week. Óf er is een parkeerplaats, óf wij zorgen dat er een komt."