Video

Den Bosch en Oss: uiterlijk Zwarte Piet niet aan burgemeester

12 november 2014 om 11:29
nl
De gemeente Den Bosch en het Sinterklaascomité in Oss zijn blij met de uitspraak van de Raad van State over Zwarte Piet. Het rechtsorgaan maakte woensdagmorgen bekend dat een burgemeester er is om de veiligheid van evenementen te waarborgen en niet over het uiterlijk van Zwarte Piet gaat.
Geschreven door

De organisatoren van de intocht van de Sint in Den Bosch en Oss hadden eerder laten weten deze uitspraak af te wachten voordat ze een beslissing over de intocht zouden nemen. Ze hebben inmiddels blij gereageerd.
'Terecht vergunning afgegeven'De burgemeester van een gemeente is er om de veiligheid te waarborgen en gaat niet over het uiterlijk van Zwarte Piet. Dat stelde de Raad van State woensdag. Daarmee vindt de Raad van State dat burgemeester Van der Laan van Amsterdam terecht een vergunning heeft afgegeven voor de intocht in zijn stad. Hiermee hebben de tegenstanders van Zwarte Piet de zaak tegen de gemeente verloren.
De Raad van State heeft niet gezegd of een intocht met zwarte Zwarte Pieten discriminerend is. Als iemand daar een oordeel over wil krijgen, moet hij of zij naar de burgerlijke rechter.
Sinterklaascomités wachtten afVeel Sinterklaascomités in Brabant hadden al bepaald dat Zwarte Piet er bij hun intochten niet anders hoeft uit te zien. De meeste comités laten weten dat ze de discussie volgen, maar dat ze voorlopig geen reden zien om iets te veranderen.  Die in Den Bosch en Oss lieten toen ook al weten niet van plan te zijn iets aan te passen. Ze wilden toch de uitspraak van de Raad van State afwachten voor er een definitieve beslissing wordt genomen.
Het Sinterklaascomité in Oss is blij met de uitspraak: "Heel fijn", zegt Jan van Leest van de organisatie. "Het is een kinderfeest, geeft het terug aan de kinderen en hou op met deze discussie". Overigens is Zwarte Piet in Oss al jaren geleden gemoderniseerd, meent Van Leest: "Hij heeft geen felrode lippen en oorbellen meer en is niet pikzwart maar donkerbruin."
'Gerust hart'De gemeente Den Bosch is ook verheugd. Officieel laat ze weten dat ‘in lijn met de visie van de gemeente Amsterdam we een inhoudelijke bemoeienis met een evenement – in dezen de intocht van Sint-Nicolaas – niet in relatie willen brengen met ons beleid tot vergunningverlening. Wij zijn blij dat de Raad van State daar oog voor heeft.‘ Om er aan toe te voegen dat 'wij het met een gerust hart aan de Bossche comités en aan particulieren overlaten op welke wijze zij invulling wensen te geven aan de figuur van Zwarte Piet.'  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.