Video

Kussen met geluiden maakt demente patiënten rustiger: Beste Zorgidee 2014 komt uit Budel

12 november 2014 om 17:30
nl
Hans van Wetten uit Budel is woensdagmiddag in Amsterdam winnaar geworden van het Beste Zorgidee van 2014. Zijn zelf ontworpen kussen met herkenbare geluiden zou demente patiënten rustiger moeten maken.
Geschreven door

Van Wetten, manager bij een verzorgingshuis in Budel, ontwikkelde het kussen samen met studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. "Uit ons onderzoek blijkt dat patiënten rustiger worden en op een positieve manier reageren op geluiden die ze van vroeger kennen", legt Van Wetten uit.
BelevingskussenIn het kussen kunnen stemmen van familieleden worden gezet of muziek van vroeger. Alles waar de demente patiënt rustiger van wordt. Het belevingskussen van de Budelnaar werd door het publiek gekozen uit vijf genomineerde ideeën.
Ook huisarts Jurriën Wind uit Wijk en Aalburg deed mee. Hij bedacht 'vijfkwartszorg', een nieuwe manier van samenwerken tussen huisartsen. Patiënten met specifieke problemen worden dan doorverwezen naar de huisarts die daarin gespecialiseerd is. [YouTube:body:http://youtu.be/EGXih5x5rSo]
Het Beste Zorgidee 2014 wordt georganiseerd door ONVZ verzekeringen. De prijs werd woensdagmiddag in Amsterdam uitgereikt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.