Bezwaren tegen komst asielzoekers naar Orangerie in Eindhoven afgewezen

12 november 2014 om 14:34
nl
Niets lijkt de komst van honderden asielzoekers naar Eindhoven in de weg te staan. De voorzieningenrechter in Eindhoven heeft woensdag de bezwaren tegen de vestiging van een asielzoekerscentrum in De Orangerie afgewezen.
Geschreven door

Volgens de rechter weegt de behoefte om vluchtelingen op te vangen zwaarder dan de belangen van omwonenden. De Orangerie is een voormalig zorgcentrum aan de Castiliënlaan in Eindhoven. De zaak was aangespannen door een burgercomité. Het is niet bekend of deze bezwaarmakers in beroep gaan.
Onzorgvuldig gedoogbesluitDe rechtbank meent overigens wel dat het gedoogbesluit van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Eindhoven onzorgvuldig was. Het plan om de asielzoekers in de Orangerie te vestigen, komt van het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. De rechter snapt niet waarom B en W zo snel 'ja' hebben gezegd, zonder hierbij te overleggen met een wijkagent of leden van een wijkvereniging. Overleg is er inmiddels geweest en ook zijn er al voorbereidingen getroffen. Omdat de kritiek van de omwonenden voor een deel terecht is, moet het Eindhovense college de proceskosten betalen.
Dringend karakterDe gemeente moest wel snel een besluit nemen, zo zegt ze, omdat de vraag van het COA een dringend karakter had. Bovendien werd de urgentie extra versterkt door een noodoproep van staatssecretaris Fred Teeven. Over de onzorgvuldige wijze waarop B en W hun besluit hebben genomen, laten ze weten dat er inmiddels alles aan wordt gedaan om de contacten met omwonenden en andere partijen te verbeteren. De gemeente is er veel aan gelegen om hiermee door te gaan ook wanneer het complex eenmaal bewoond is.
Anonieme bezwaren afgewezenTegen het besluit van B en W waren diverse bezwaren ingediend. Van mensen die dit anoniem deden, is het bezwaar niet behandeld; een andere bezwaarmaker woonde te ver weg van De Orangerie en alleen van een andere belanghebbende kon worden aangetoond dat zij last zou kunnen krijgen van de aanstaande bewoners.
De bekendmaking van de komst van maximaal zevenhonderd asielzoekers leidde direct tot protesten uit de buurt en de politiek. Op 16 oktober werd er brand gesticht in de beoogde locatie. Hiervoor is nog niemand aangehouden.
Burgercomité hoopvolHet burgercomité keek dinsdag op zijn facebookpagina nog hoopvol uit naar de uitspraak van de rechter: "Wij hopen dat de rechter inziet dat wat er hier gebeurt niet door de beugel kan. Wij hopen dat er in Nederland een grotere beweging gaat opstaan die zegt: We pikken het niet meer, we herkennen ons eigen land niet meer! Het is genoeg!! We kunnen als volk echt het heft in eigen handen nemen, naar voorbeeld van andere landen waar ze massaal de straten opgaan om hun afgrijzen te onderstrepen. Wij nodigen daarom bij deze ook mensen uit om hier verder over mee te denken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.