'Zelfrijdende auto is dé oplossing voor verkeerschaos', zegt verkeersdeskundige van NHTV Breda

12 november 2014 om 17:57
nl
"Je kunt nog zoveel maatregelen nemen, maar de veiligheid in het verkeer vergroot je vooral door gedragsverandering. Ook de zelfrijdende auto zou een alternatief kunnen zijn", dat zegt verkeersdeskundige Ruud Hornman van de NHTV, woensdag in het programma Onder Ons van Omroep Brabant.
Geschreven door

Hornman reageert daarmee op de vele ongelukken waarbij vrachtwagenchauffeurs zijn betrokken. Zo waren er dinsdag drie ongelukken op een dag op de A67. In alle gevallen waren vrachtwagencombinaties betrokken en was een verkeerschaos het gevolg.
Comfort in de truckVolgens Hornman staat de transportsector onder druk. Steeds vaker moet er gereden worden met een volle bak en in minder tijd.
De chauffeur wordt volgens de deskundige ook vaak afgeleid door het comfort in de cabine. "Vroeger was het rijden in een truck een ambacht en best pittig. Tegenwoordig is het rijden in een truck bijna te vergelijken met het rijden in een personenwagen. Dat alles maakt het er niet beter op".
Agressief gedragHornman zegt dat het verkeer drukker wordt en mensen ook steeds agressiever gaan rijden. Daarmee wijst hij niet alléén naar de trucker: "Gedragsverandering, rekening houden met elkaar en dat soort zaken kan veel voorkomen. Ook waarschuwingsborden zijn een groot goed om chauffeurs te waarschuwen voor opstoppingen. Zo blijken delen van de A67 deze borden niet te hebben.
In de toekomst ziet Hornman de zelfrijdende auto wel zitten. "Die heeft geen agressiviteit en geen asociaal gedrag. Dus daar verwacht ik veel van", zo zegt de deskundige." Ik denk dat deze auto kan gaan zorgen voor minder files op de weg."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.