Van Noord-Brabant naar Vlaams-Brabant via Midden-Brabant?

13 november 2014 om 15:31 • Aangepast 21 november 2020 om 21:37
nl
De provincies Noord-Brabant en Vlaams-Brabant krijgen er binnenkort misschien een Vlaams zusje bij. De Vlaamse regering overweegt de naam van de provincie Antwerpen te veranderen in Midden-Brabant.
Profielfoto van
Geschreven door

Drie regeringspartijen in het Vlaams parlement vinden dat de tijd rijp is om de naam van de provincie Antwerpen te wijzigen en stellen als naam Midden-Brabant voor. Nu ligt de stad Antwerpen in de provincie Antwerpen en dat zou verwarrend werken. Bovendien zijn er plannen om Antwerpen 'los' te maken van de provincie Antwerpen.
[Tweet:body:https://twitter.com/houbenkristof/status/532877960387493888]
Het voorstel leidt al tot grappen en gekke tweets op sociale media.....
DiscussieOver de kwestie is veel discussie. Al in 2008 kwam de oppositiepartij Vlaams Belang met het voorstel maar er was toen onvoldoende steun. Nu zegt de Antwerpse gouverneur Cathy Berx bij de VRT dat naamsverandering niet mogelijk is omdat de namen van de Belgische provincies vastliggen in de grondwet.
België heeft naast de provincie Vlaams-Brabant ook al de provincie Waals-Brabant. Ze herinneren aan het middeleeuwse hertogdom Brabant dat ruim 900 jaar geleden werd gesticht en eeuwenlang een machtige Europese 'staat' was.  
Noord-Brabant, geen Brabant Ook bij ons ligt de kwestie gevoelig. Er is jaren terug in onze provincie een voorstel gedaan tot een naamsverandering maar die haalde het niet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.