Geen irritante piepjes meer in de auto: Johan Vlemmix ontwikkelt veilig verkeer-app

EINDHOVEN - Zelf reed Johan Vlemmix een keer op een vluchtheuvel. "Ik kreeg een serie aan berichtjes en ik raakte daar heel geïrriteerd over", zegt hij. "Toen ik boos wilde antwoorden, verloor ik de controle over het stuur en reed ik op een vluchtheuvel. De schade is nog steeds zichtbaar aan de auto."
Na drie ongelukken moest het maar eens afgelopen zijn, vond de naar eigen zeggen telefoonverslaafde Vlemmix. "Ik moest altijd die telefoon opnemen", zegt hij. Nu werkt hij aan een nieuwe app voor de smartphone die dit moet voorkomen.

Alle notificaties uit
De app, die in september klaar moet zijn, schakelt alle notificaties uit op de telefoon. Het gaat dan om social media, zoals Facebook, Whatsapp, sms, etc. Het is de bedoeling dat de gebruiker een persoonlijk afwezigheidsbericht in kan stellen.

Vlemmix kan de app nog niet laten zien, behalve het icoontje dan. "Maar het gaat zeker lukken", zegt hij. "De telefoon gewoon helemaal uitschakelen is voor veel mensen geen optie," zegt ook Veilig Verkeer Nederland. "Mensen willen toch bereikbaar zijn."

'Goed idee'
Veilig Verkeer Nederland vindt de app van Vlemmix in principe een goed idee. "Je moet de afleiding in de auto uitschakelen. Als die telefoon piept, ga je er al automatisch met je hand naartoe en ben je al afgeleid", zegt woordvoerster Cindy Esseling. Volgens haar is het moeilijk om cijfers te geven over aantallen ongelukken die door smartphonegebruik in de auto worden veroorzaakt. Enkele tientallen dodelijke ongelukken per jaar, is de schatting.

Maar een dergelijke app is volgens Esseling niet helemaal nieuw. Zo zijn er al apps die bellen blokkeren of social media, zoals bijvoorbeeld Drive Safely, Keep Focused. "De apps werken allemaal op verschillende manieren", zegt Esseling. Zo leest de app Drivesafe je e-mail en sms-jes voor, zodat je de telefoon niet aan hoeft te raken. "Maar elke app die bijdraagt aan minder afleiding in de auto, vinden wij een goede zaak."

Omroep Brabant besteedt deze week veel aandacht aan verkeersveiligheid. Je kunt onveilige verkeersplekken aangeven op omroepbrabant.nl/meldpunt.