Video

Milieu Educatie Centrum Eindhoven sluit deuren

13 november 2014 om 17:23
nl
Het worden er steeds minder in Brabant: Milieu Educatie Centra. Op 1 december sluit het Milieu Educatie Centrum in Eindhoven haar deuren. De gemeente wil nu dat de mensen uit de stad zelf met initiatieven komen op het gebied van natuur en milieu.
Geschreven door

Jaarlijks komen er zo'n 10.000 bezoekers, vooral kinderen, naar het Milieu Educatie Centrum, 't MEC, in Eindhoven. Ze kunnen daar op een speelse manier de natuur en het milieu beleven. En dat gebeurt al sinds 1980. Er werken 13 mensen. Maar het houdt op. Door bezuinigingen moet het centrum  haar deuren sluiten. Voor de werknemers wordt ander werk gezocht.
Rick van der Heijden, projectleider van het MEC, vindt de sluiting jammer, maar niet geheel onterecht. "Het gaat al zo' n tijdje niet echt lekker met het MEC, het heeft z'n tijd eigenlijk wel gehad. En er komen steeds meer initiatieven vanuit de stad. Dat is een goede ontwikkeling, vind ik."
En dat is nu precies wat de gemeente wil. Eindhoven wil dat er vanuit de STAD, vanuit de wijken, initiatieven komen die min of meer de rol van het MEC over nemen. Een van die initiatieven is de Natuurwerkplaats in de wijk Meerhoven. Het is enkele jaren geleden  door de buurt opgezet. Bezoekers kunnen zien hoe de natuur zich ontwikkeld heeft. Een ander initiatief komt van Wieteke Brocken. Zij heeft plannen met natuurgebied de Genneper Parken. "We willen dat er een biologische lunchtuin komt. kookworkshops en een bakkerij. Verder moet het een broedplek worden met allerlei initiatieven op het gebied van duurzaamheid."
Nol Verdaasdonk is van de Brabantse Milieufederatie. Hij juicht de burgerinitiatieven als alternatief voor het Milieu EducatieCentrum toe, maar zet ook vraagtekens."het is maar de vraag of die initiatieven van burgers blijven komen. Kijk, zo'n MEC had een mooie ontmoetings- en coördinatieplek. Die is niet voor niets in het leven geroepen. Dat gaat nu weg, toch wel zonde."

De gemeente Eindhoven gaat de komende drie jaar bekijken of haar plan voor burgerinitiatieven op milieu- en natuureducatie aanslaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.