‘Welkom hij wiens kleur niet genoemd mag worden’, Zevensprong in Tilburg is pietendiscussie beu

13 november 2014 om 19:13 • Aangepast 21 november 2020 om 21:37
nl
Bij kinderboekenwinkel De Zevensprong in Tilburg hebben ze schoon genoeg van de Zwarte Piet-discussie die Nederland al twee jaar bezighoudt. Op de etalageruit van de winkel aan de Nieuwlandstraat hangt een briefje met daarop de grappig bedoelde boodschap ‘Welkom Sinterklaas en hij wiens kleur niet genoemd mag worden’.
Profielfoto van
Geschreven door

De winkel refereert daarmee naar de discussie rondom Zwarte Piet. De afgelopen jaren is er ophef ontstaan over het vermeende racisme achter het fenomeen, waardoor zelfs de Verenigde Naties (VN) zich ermee begon te bemoeien.
'Onschuldig kinderfeest'Anja Snaterse, eigenaresse van De Zevensprong, betitelt de discussie als ‘grote onzin’. “Het is een onschuldig kinderfeest waar helemaal geen kwaad mee wordt bedoeld”, legt ze uit. “Het is belachelijk dat het opeens veranderd zou moeten worden. Men moet gewoon afblijven van deze traditie.”
Omdat de goedheiligman zaterdag met de stoomboot in Nederland aankomt, liggen de sinterklaasboeken al vooraan in de vitrine. Met daarboven dus de prikkelende boodschap, een sneer naar diegenen die het uiterlijk van Zwarte Piet willen veranderen. “De Zevensprong wil met dit bericht een signaal afgeven. Wij zijn voor het behoud van Zwarte Piet”, licht Snaterse toe.

Wachten op privacy instellingen...

'Zeer goed nieuws'De Raad van State maakte woensdagochtend bekend dat een burgemeester er is om de veiligheid van evenementen te waarborgen en niet over het uiterlijk van Zwarte Piet gaat. Daardoor is de kans groot dat Zwarte Piet dit jaar gewoon hetzelfde blijft. “Dat is zeer goed nieuws”, vertelt de verkoopster opgelucht. “Maar ik ben bang dat de discussie daarmee niet ten einde is.”
Veel Sinterklaascomités in Brabant hadden al bepaald dat Zwarte Piet er bij hun intochten niet anders hoeft uit te zien. De meeste comités laten weten dat ze de discussie volgen, maar dat ze voorlopig geen reden zien om iets te veranderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.