Video

Grensstreek in de kou bij stroomuitval België: 'Honderden Brabanders op Belgisch stroomnet'

14 november 2014 om 14:15
nl
Honderden Brabanders en bedrijven in de grensstreek dreigen bij extreem winterweer zonder stroom te komen zitten. Zij zijn aangesloten op Belgische verdeelstations, die worden uitgeschakeld als de Belgen stroom tekort komen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant en BN DeStem.
Geschreven door

Het probleem speelt langs heel de grens. Volgens de Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer gaat het in zijn gemeente om 47 aansluitingen, vooral in Nispen. De gemeente Woensdrecht zoekt dat nog uit, zegt burgemeester Steven Adriaansen.
Commissaris van de Koning Wim van de Donk: "Wie had ooit kunnen bedenken dat we ons nog zorgen zouden maken om de levering van stroom? Maar iedereen is tijdig op de hoogte gebracht door de Belgische collega's en daardoor goed voorbereid. We zijn er volop mee bezig."
NoodopvangBeide burgemeesters zijn door hun collega’s van Essen, Kapellen en Stabroek gevraagd of ze buurthuizen als noodopvang ter beschikking willen stellen aan de Belgen als daar de elektriciteit wordt uitgeschakeld.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Essen zijn in Roosendaal en Woensdrecht acht straten aan de grens direct op het Belgische stroomnetwerk aangesloten. Hij zegt dat enkele honderden inwoners van deze gemeenten daardoor met stroomuitval te maken kunnen krijgen.
Kerncentrale DoelIn België dreigt in de winter een stroomtekort door problemen met twee kerncentrales. Drie reactoren, waarvan twee in Doel, liggen stil. Op piekmomenten, zoals bij extreem winterweer, willen de Belgen in delen van het land de elektriciteit voor maximaal drie uur uitschakelen.
Waarschijnlijk gebeurt dat dan aan het begin van de avond. Niederer en Adriaansen onderzoeken wat er in dat geval met de aangesloten Nederlandse huishoudens en bedrijven moet gebeuren.
NoodaggregatenVolgens Adriaansen wijst navraag bij Enexis uit dat het technisch niet mogelijk is dan snel over te schakelen op het Nederlandse net.
De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is op de hoogte van het probleem, zegt een woordvoerder. "In een crisissituatie zullen wij noodaggregaten inzetten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.