Video

Tilburg heeft de primeur: de bladblazer blaast zijn partijtje mee in de muziek

14 november 2014 om 00:45
nl
De Reeshof in Tilburg was donderdag de plek voor een belangrijke primeur. Tijdens een voorstelling van theatergroep Eelt werd voor het eerst een bladblazer als muziekinstrument gebruikt. Componist en Tilburger Aart Strootman is er al een tijd mee bezig maar donderdagavond was het dan zo ver: de première van de Bladblazerssymfonie.
Geschreven door

Symfonie is misschien een beetje een misleidende titel want het publiek kreeg niet alleen muziek. De voorstelling, in de open lucht, was een combinatie van muziek, dans en theater.
Geen makkelijke De bladblazer is geen makkelijke om muziek mee te maken. Feitelijk kan het apparaat alleen maar aan en uit en kan de toon die wordt geproduceerd nogal verschillen. Aan het eerste valt niets te veranderen maar Eelt heeft wel lang gezocht naar een stel bladblazers die in ieder geval een vaste toon voortbrengen.
En het moet gezegd, waar de bladblazer wordt gecombineerd met andere instrumenten, bijvoorbeeld de cello of een koperen blaasinstrument, ontstaat een spannend geluid. Het doet denken aan de bourdon, die ene pijp van de doedelzak waar voortdurend een en dezelfde toon uit komt.
Saai en burgerlijk De hoofdrol in het verhaal is weggelegd voor een groepje erg nette mensen, ze ergeren zich aan alle loswaaiende bladeren die de herfst nu eenmaal met zich meebrengt. 't Is een knipoog naar de Reeshof, de wijk die door inwoners van andere wijken nogal eens als weinig avontuurlijk, saai en burgerlijk wordt betiteld, het lot van veel nieuwbouwwijken aan de rand van grote steden.
De Reeshof lijkt de naam in ieder geval tegen te spreken met het grote aantal inwoners dat meedoet aan de Bladblazerssymfonie.
Aan het eind van de voorstelling wordt de godin van de herfst verjaagd door koning winter: het eind van het bladblazersseizoen.De voorstelling in het Reeshofpark is tot en met zaterdag twee keer per avond te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.