Wash, de oudste ijsbeer van Nederland in Nuenen overleden

14 november 2014 om 12:01
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Oudste ijsbeer van Nederland uit Dierenrijk Nuenen overleden
De 32-jarige ijsbeer Wash is overleden. De dierentuin in Nuenen liet de oudste ijsbeer van Nederland vrijdagmorgen inslapen. Wash kampte de laatste tijd met ernstige gezondheidsproblemen.
Geschreven door

Vooral na de beroerte die ze onlangs kreeg, ging de 32-jarige vrouwtjesijsbeer zienderogen achteruit. Ze maakte een verwarde indruk en ook lopen en opstaan ging heel moeilijk. Daarnaast bleek ook haar zicht haast verdwenen.
"Kortom: er was geen sprake meer van een beerwaardig leven. Dan is het beter om zo'n dier in te laten slapen. Dat is altijd een treurig moment en zorgt hier voor bedrukte gezichten, maar er zat niets anders op. De euthanasie is vrijdagochtend uitgevoerd door onze dierenarts Jacques Kaandorp. Daarbij is Wash vredig ingeslapen," aldus woordvoerder Ron van Kuijk van Libéma/Dierenrijk.
CanadaVrouwtjesijsbeer Wash werd op 12 december 1981 geboren in de Assiniboine Park Zoo, Canada. In 1982 verhuisde ze naar het Ierse Belfast, om vervolgens in 1997 naar Rhenen te verkassen. Sinds mei 2004 was Wash te zien in Dierenrijk, dé Kinderdierentuin nabij Eindhoven.
[youtube:body:https://www.youtube.com/watch?v=5eOuPQwXg9k]
In Dierenrijk wonen nu nog vijf ijsberen. Moeder Frimas met haar twee jongen: Noordje en Pixel, een volwassen man en nog een volwassen vrouwtje: Beja. Zij is met haar 27 jaar nu de oudste ijsbeer van Nederland.
De oudste ijsbeer van Europa (34) verblijft in een Hongaarse dierentuin. In gevangenschap kunnen ijsberen wel 37 jaar worden. In het wild ligt de gemiddelde leeftijd op ongeveer 25 jaar.

Wachten op privacy instellingen...