Justitie vervolgt bedrijf Xycarb in Helmond voor dood twee medewerkers

HELMOND - Het bedrijf Xycarb Ceramics in Helmond wordt door justitie vervolgd voor de dood van twee medewerkers. Het bedrijf wordt dood door schuld ten laste gelegd. Dit bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving hierover van het Eindhovens Dagblad. Vorig jaar augustus overleden de medewerkers van het bedrijf na werkzaamheden in een reinigingsreactor.
Ze kwamen om het leven doordat in de reactor waar ze werkten het gevaarlijke gas argon was vrijgekomen. Dit gas, gebrek aan zuurstof of een combinatie van die factoren heeft volgens onderzoek door justitie geleid tot de dood van de medewerkers, Toon van der Loo (57) uit Veldhoven en Tonny Vissers (55) uit Nijmegen.

De twee mannen werden na het ongeluk in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Daar overleden zij. Het bedrijf had volgens justitie kunnen weten dat het gevaar van verstikking bestond. Justitie verwijt Xycarb ook dat het onvoldoende maatregelen heeft genomen om de medewerkers te beschermen.

'Rechtszaak 9 november'
Op 9 november moet Xycarb zich volgens het Eindhovens Dagblad voor de rechter in Den Bosch verantwoorden in deze zaak. Een woordvoerder van Xycarb laat in een reactie weten dat het bedrijf over uitgebreide veiligheidsprocedures beschikt. Procedures die voor zover het bedrijf weet, zijn nageleefd. "Beide medewerkers waren ook erg ervaren", zegt de woordvoerder. De medewerkers waren op de hoogte van alle veiligheidsprocedures en waren daarin ook getraind, zegt het bedrijf.

Volgens justitie heeft het bedrijf 'al dan niet opzettelijk' in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet gehandeld. Onderzoek na het ongeval werd eerst gedaan door de Arbeidsinspectie. Later werd de zaak overgedragen aan justitie.

Grote brand
Xycarb Ceramics maakt onderdelen voor de elektronische industrie. Twee maanden geleden brak er brand uit bij het bedrijf in Helmond. Het pand brandde grotendeels af.