Al 1250 banen weg bij kinderopvang in Brabant en daar blijft het niet bij

14 november 2014 om 13:21
nl
Het blijft slecht gaan met de kinderopvang in Brabant. Vanaf 2011 zijn organisaties voor kinderopvang in slecht weer. Bij sommige instellingen stabiliseert de daling, bij anderen lijkt de daling van het aantal aanmeldingen nog steeds niet te stoppen. In totaal verdwenen sinds 2011 bij de vier grote Brabantse organisaties daardoor ruim 1250 banen en het eind is bijvoorbeeld bij Kinderstad in Tilburg nog niet in zicht.
Geschreven door

"We hadden verwacht dat het bodem van de put begin dit jaar wel bereikt zou zijn", zegt Geert de Wit, directeur van Kinderstad in Tilburg. "Nu lijkt het erop dat de dalende lijn zeker tot in 2015 doorgaat." Sinds begin 2011 moest Kinderstad afscheid nemen van zo'n 35 procent van haar personeel.
Druk op dinsdag, rustig op vrijdag
Bij Kinderstad is het tij nog niet gekeerd. En dat terwijl er in totaal al flink wat banen zijn verdwenen. In West-Brabant verdwenen ruim 450 arbeidsplaatsen bij Kober. Bij Korein in Eindhoven en Kinderstad in Tilburg verdwenen ruim 300 banen en Kanteel in Den Bosch moet het met ruim 200 man minder doen.? Al lijkt de krimp bij sommige instellingen af te nemen, groei is nog lang niet in zicht. 
Opvallend is dat het aantal vestigingen maar mondjesmaat afneemt. "Op dinsdag en donderdag blijft het druk en hebben we alle vestigingen nodig, maar op andere dagen is het een stuk rustiger." Lege gebouwen kosten geld en dat weegt zwaar op de totale kostprijs. Dat gaat ten koste van het personeel.
Meer dan werkverschaffingDe Wit pleit voor hulp uit Den Haag. "De overheid moet bijvoorbeeld iets doen aan de belastingtoeslag, zodat de opvang minder duur wordt. Den Haag moet daarmee een signaal geven, want kinderopvang is niet alleen een manier om mensen aan het werk te krijgen, maar het is ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind."
Het aantal aanmeldingen daalt nog steeds en waar het eindigt is niet bekend. Volgens De Wit betekent dat niet alleen een nog grotere daling van het aantal arbeidsplaatsen. "Ook de kwaliteit is echt in het geding als we nog verder gaan krimpen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.