Video

Eén op de vijf Brabantse jongeren stuurt naaktfoto's rond: 'Sexting is groot probleem'

16 november 2014 om 12:00
nl
Eén op de vijf Brabantse jongeren verstuurt wel eens een naaktfoto van zichzelf via sociale media; ook wel sexting genoemd. Dat aantal is zorgwekkend veel, vinden de zedenpolitie en de Tilburgse stichting Kompaan en De Bocht. Zeker omdat die naakte selfie's jongeren vaak jarenlang achtervolgen. En dus start op maandag 17 november in Tilburg een campagne om jongeren bewust te maken van die gevolgen.
Geschreven door

Het is gebeurd binnen een paar seconden, maar de gevolgen van het versturen van een naaktselfie kunnen je een leven lang achtervolgen.
Bregje van Tilborg, jongerenwerker bij Kompaan en De Bocht in Tilburg: "Het probleem is niet degene die de foto maakt, maar dat degene die de foto krijgt, deze verspreidt." Die verspreiding gaat in de meeste gevallen namelijk veel sneller en veel verder dan de maker van de foto verwacht.
KlappenDe 15-jarige Linda (niet haar echte naam) uit Tilburg wilde vorig jaar haar vriendje verrassen met een naakte selfie. Maar dat pakte helemaal verkeerd uit. Linda: "Ik werd geappt door allerlei mensen, toen ik op mijn stage was. Berichten in de trant van 'waar ben je mee bezig'?', 'jij, vieze hoer', 'we gaan je klappen geven'."
Het campagnemateriaal is ontworpen door Tilburgse jongeren, onder begeleiding van Van Tilborg en haar collega's van Kompaan en De Bocht. Eén van die jongeren is Dorian van Pijnenburg. Hij houdt een poster in zijn hand met daarop een halfnaakt meisje, die een telefoon in haar hand houdt met de tekst 'onuitwisbaar'. Van Pijnenburg: "Als er later naar jou wordt gezocht op Google, dan zien ze die foto en dan gaan mensen meteen anders over je denken."
BeterMet Linda ging het lange tijd heel slecht. Ze deed zelfs een zelfmoordpoging. Maar mede dankzij de steun van haar ouders en dankzij hulpverleners gaat het nu weer de goede kant op met haar.
Linda: "Ik word nog steeds beledigd en bedreigd, door meisjes die eerst mijn beste vriendinnen waren. Maar ik probeer het zoveel mogelijk te negeren en door te gaan met mijn leven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.