'Witte pieten? Dan geen subsidie meer', PVV Brabant wil geen 'andersgekleurden'

14 november 2014 om 18:45 • Aangepast 21 november 2020 om 21:35
nl
De Brabantse PVV-fractie wil dat organisaties die bij het sinterklaasfeest gekleurde of ‘witte pieten’ gaan inzetten, geen subsidie meer krijgen. De politieke partij wil daarmee het ‘uithollen van de culturele tradities’ een halt toeroepen.
Profielfoto van
Geschreven door

PVV Noord-Brabant is tevreden over hoe onze provincie met de slepende discussie omgaat. “In Brabant is tot nu toe gelukkig over het algemeen met gezond verstand gereageerd op de Zwarte Piet-discussie.”

Wachten op privacy instellingen...

'Geen subsidiepietermannen'Volgens de PVV blijft Zwarte Piet ‘zoals het hoort zwart’. Als organisaties straks toch met een gekleurde of witte piet komen, dan wil de partij maatregelen nemen. “Geen Zwarte Piet, dan ook geen provinciale subsidiepietermannen”, zo luidt de klare taal.
De maatregel volgt na het wetsvoorstel dat moet garanderen dat Zwarte Piet zwart blijft. De 'Zwarte Piet-wet' bepaalt dat gemeenten alleen mogen meedoen aan sinterklaasvieringen als Zwarte Piet ook echt zwart blijft. Andersgekleurde pieten worden daarmee verboden.

Wachten op privacy instellingen...

ClownspietenNa de zwarte, donkerbruine en witte pieten waren er vrijdagavond drie nieuwe pieten te zien in het Sinterklaasjournaal op NPO 3: de clownspieten. Zij waren wit geschminkt als clown en hadden een pruik op, maar gingen gekleed in een zwartepietenpak. Een dag eerder hadden de witte pieten hun entree gemaakt.
Na de uitzending was het Sinterklaasjournaal trending topic op Twitter. "Er zijn toch heel veel kinderen bang voor clowns? Dus een trauma en een traditie naar de klote!'', schrijft iemand. Een ander zegt: "Straks vieren we Bassieklaas."

Wachten op privacy instellingen...

Intocht SinterklaasDe intocht van Sinterklaas is zaterdag in Gouda. De Raad van State liet woensdag in een uitspraak in het midden of een intocht met 'zwarte zwarte pieten' discriminerend of stigmatiserend is. De oprichters van de Facebook-pagina Pietitie willen de Tweede Kamer verplichten tot een nationaal referendum over Zwarte Piet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.