Duizenden ‘haatberichten’ voor Guido Weijers uit Breda na ‘racistische’ grap: ‘Pluchen aap of beer'

14 november 2014 om 20:35 • Aangepast 21 november 2020 om 21:35
nl
Guido Weijers uit Breda ligt sinds donderdag onder vuur na het plaatsen van een Facebook-bericht. De cabaretier plaatste een donker jongetje met een knuffelbeer uit een bewerkte Zeeman-advertentie waarbij in grote letters 'Pluchen AAP of BEER' staat geschreven.
Profielfoto van
Geschreven door

Op de volledige advertentie is links nog een knuffelaap te zien. Op de bewerkte foto van Weijers was deze niet meer zichtbaar. "Hebben we verdorie net die zwartepietendiscussie gehad. Komt de Zeeman met dit”, grapte de Bredanaar.
'Excuus is op zijn plaats'Fans van Weijers reageren wisselend op Facebook. Lizzy Mutsaars uit Den Bosch neemt het op voor het jongetje. “Arm kind verdient dit niet”, schrijft ze teleurgesteld. Desiree Aarts uit Roosendaal vult aan: “Een welgemeend excuus naar dit jongetje is wel op zijn plaats. Helaas zal dat weinig veranderen aan de pijn die dit geintje heeft veroorzaakt bij hem en zijn ouders.”
Veel fans van Weijers kunnen de grap absoluut niet waarderen en betichten Weijers van 'racisme'. De cabaretier blijft nuchter onder de kritieken. “Na 1 miljoen views, meer dan 30.000 likes en meer dan 2000 haatberichten binnen twee uur, op m'n vorige bericht, is m'n punt wel gemaakt”, schrijft hij op Twitter.

'Niets met humor te maken'Weijers zou hebben willen aantonen dat het een vertekend beeld geeft als je niet een hele afbeelding laat zien, daarmee refererend naar de bewerkte MH17-foto die voor veel ophef zorgde. Daarop leek het alsof een soldaat een ring stal van een omgekomen passagier.
Niet iedereen kan de boodschap van de Bredanaar dus waarderen. "Walgelijk, dit heeft met humor niets te maken. Kijk alsjeblieft naar de hele advertentie en bespaar me dit laag bij de grondse gedrag!", schrijft een fan. De volledige advertentie is hier te bekijken.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.