'Ja, ja, ja, jullie hebben hele mooie spulletjes' is spannende voorstelling van Artemis Den Bosch

15 november 2014 om 09:00
nl
Elke ouder die wel eens met een volle kofferbak naar een Koninginnedag-vrijmarkt is gereden, en later met een even volle kofferbak weer terug, herkent het gevoel. Waar komen al die spullen vandaan? Waarom heb ik ooit een felgekleurd opwindbaar beest van plastic gekocht ? En hoe zijn dat er dan in vredesnaam tien geworden?
Geschreven door

In De Verkadefabriek in Den Bosch ging vrijdagavond 'Ja, ja, ja, jullie hebben hele mooie spulletjes' in premiere. Het is een nieuwe voorstelling van Theater Artemis uit Den Bosch voor kinderen vanaf tien jaar gemaakt door Jetse Batelaan, de artistiek leider van Artemis. De voorstelling gaat over ons en onze spullen, waarom hebben we er telkens meer van nodig?
Plastic PapegaaiWie de zaal binnenkomt loopt al meteen al tegen zo'n vrijmarkt-achtige berg spullen aan. Barbies,een stuk tuinslang, jerrycans, een pratende plastic papegaai, een reclamebord... de opsomming zou eindeloos kunnen zijn, als op een strand waar al jarenlang van alles is aangespoeld.
De voorstelling die dan volgt is een gekke combinatie van een 'would be' Amerikaanse spelshow met een net iets te gelikte host en drie danseressen en een klein verhaal van een opa die  cadeaus koopt voor zijn kleinzoon.
Vrolijk glimmend'Ja, ja, ja, jullie hebben hele mooie spulletjes' gaat niet keurig van A naar Z. Batelaan heeft een vrolijk glimmend wereldje gemaakt waarin van alles voorbij komt. Wie te hardnekkig vasthoudt aan de logica, mist veel moois; de kunst is om je op een of andere manier mee te laten voeren door wat er op dat moment gebeurt.
En er zitten erg mooie momenten in. Wat gebeurt er als mensen uit het publiek opsommen wat voor spullen ze allemaal hebben terwijl er op het toneel een zwerver ligt die niks heeft dan een onder gepist stuk karton? En waarom krijgt een acteur die in een korte monoloog vertelt dat het in het leven niet om bezit gaat maar om liefde zo'n applaus? Het is iets wat je zo vaak hoort maar de onnadrukkelijke manier waarop Hans Leendertse het vertelt, raakt blijkbaar een snaar. Hoe komt het dat de danseressen langzaam dingen lijken te worden, terwijl een op afstand bestuurbare speelgoedauto een eigen karakter krijgt?
Filet AmericainOp de première zaten er nogal wat serieuze volwassenen in de zaal. Ik kan me voorstellen dat kinderen sneller laten horen wat ze leuk of gek vinden. De scene waarin de zwerver zich insmeert met uit een prullenbak afkomstige sellerijsalade en filet americain, althans daar lijkt het op,  zal een hit zijn in een zaal vol kinderen.  
O ja! Aan het begin van de voorstelling hang je je jas aan een speciale Artemiskapstok. Doe dat, neem desnoods bij uitzondering een jas mee. Ik verklap niks maar de voorstelling wordt er extra spannend door.De voorstelling gaat op tournee en is de komende maanden op veel plaatsen in Brabant te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.