België blijft mogelijk cellen Willem II gevangenis Tilburg huren, Teeven: ‘We overleggen momenteel'

15 november 2014 om 01:17
nl
De regering van België stopt mogelijk toch niet met het huren van cellen in de Willem II gevangenis in Tilburg. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven meldt dat er met België gesprekken gevoerd worden over een mogelijke verlenging van het contract.
Geschreven door

Sinds 2010 brengen de Belgen hun gevangenen onder in Tilburgse cellen omdat er in eigen land te weinig plek is in de gevangenissen.
Eerder liet de Belgische regering weten er niets voor te voelen om het contract, dat 31 december 2016 afloopt, te verlengen. Volgens Teeven blijft verlenging ‘ook na 2016’ gewoon mogelijk. “Hiervoor is wel een nieuw verdrag vereist”, licht de staatssecretaris toe.
Aantal gevangenen gedaaldDe plannen om het huurcontract niet te verlengen stonden in oktober in het verslag van de Belgische ministerraad. Het huren van de Tilburgse cellen zou minder hard nodig zijn, omdat het aantal gevangenen in België de afgelopen jaren is gedaald.
Ook zijn er gevangenissen in België bijgekomen, waardoor er meer plek is. Er zitten nu nog ongeveer 550 Belgische gedetineerden in Tilburg. Het waren er 650, maar in juli verhuisden er al 100 terug naar België.
Verdrag Nederland-BelgiëHet huurcontract met Tilburg loopt al sinds 2010. Dit verdrag tussen Nederland en België loopt af op 31 december 2016, waarbij België telkens uiterlijk 1 juli van het lopende kalenderjaar moet aangeven of ook het volgende kalenderjaar gebruik gemaakt zal gaan worden van de gevangenis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.