'Stilleggen stroom grensbewoners is een ultiem redmiddel’

15 november 2014 om 09:47
nl
Alle Belgische grensgemeenten hebben de opdracht gekregen in kaart te brengen hoeveel Nederlandse huishoudens en bedrijven zijn aangesloten op het stroomnetwerk van de zuiderburen. Als in de grensgemeenten de stroom wordt stilgelegd uit vrees voor een energietekort, komen ook zij maximaal drie uur zonder elektriciteit te zitten. De gemeenten hebben tot 15 december de tijd om dit uit te zoeken, zegt Yves Stevens van de Dienst Noodplanning van de provincie Antwerpen.
Geschreven door

Hij durft nog geen concreet aantal te noemen, maar hij gaat ervan uit dat langs heel de grens zeker honderden Nederlandse huishoudens en bedrijven Belgische stroom krijgen.
Gevolgen voor BrabantBN DeStem en Omroep Brabant brachten vrijdag naar buiten dat het uitschakelen van stroom ook gevolgen heeft voor Brabanders aan de grens. Burgemeester Steven Adriaansen schat in dat het in de gemeente Woensdrecht om tientallen aansluitingen gaat. In Roosendaal zijn het er een kleine vijftig, in Castelré zestig. Het probleem speelt op tal van plaatsen langs de grens tussen Maastricht en Cadzand.
Stevens benadrukt dat het uitschakelen van stroom een ultiem redmiddel is. België vreest door problemen met twee kerncentrales een energietekort in de winter. Bij bijvoorbeeld extreme koude kan het zijn dat delen van het land plat gaan. Stevens wijst erop dat de Belgische overheid er alles aan doet om dit te voorkomen.
MaatregelenEr is een grote campagne op gang gekomen om inwoners zuiniger met apparatuur te laten omgaan. Verder denken de Belgen aan maatregelen zoals het uitschakelen van straatverlichting.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.