Vluchtelingen protesteren bij azc Overloon: 'Wij willen een huis'

OVERLOON - Een tiental asielzoekers heeft woensdagmiddag bij het asielzoekerscentrum in Overloon geprotesteerd. Dat bevestigt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na berichtgeving van RTL Nieuws. Het ging om een vreedzame demonstratie voor de ingang van het azc. Vluchtelingen zijn boos omdat gemeenten ze geen huis bieden, terwijl ze daar wel recht op hebben.
Een deel van de vluchtelingen in het azc wacht al meer dan een jaar op een huis. Gemeenten hebben een wettelijke taakstelling om vluchtelingen huisvesting te bieden. Het gaat dan om vluchtelingen die een erkende vluchtelingenstatus hebben in Nederland.

Taakstelling niet gehaald
Met name alleenstaande mannen klagen dat ze niet snel genoeg over een woning beschikken. Gemeenten kunnen makkelijker een huis bieden aan gezinnen. Ook voldoen deze mannen vaak niet aan hun wettelijke taakstelling.

De politie heeft het protest van de vluchtelingen in goede banen geleid. Na een uur vertrokken de vluchtelingen weer naar binnen en werd de blokkade van de ingang opgeheven. Het COA zegt geen oplossing te kunnen bieden voor de vluchtelingen, omdat overheden gaan over huisvesting.

Geduld raakt op
Voor de camera van RTL Nieuws lieten vluchtelingen weten dat de zoektocht van gemeenten naar een geschikt huis te lang duurt. "Binnen het azc ontstaan irritaties. Er is alcohol in het spel, er zijn ruzies."