Zorgen om harde drugscriminaliteit in Brabant: 'Onderwereld en bovenwereld nauw verbonden' - Omroep Brabant

Zorgen om harde drugscriminaliteit in Brabant: 'Onderwereld en bovenwereld nauw verbonden'

15 november 2014 om 15:53
nl
De onderwereld en de bovenwereld zijn nauw verbonden met elkaar in Brabant. Het gaat om harde drugscriminaliteit en daar moeten we ons echt zorgen om gaan maken. Dat zegt Henny Schilder van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) zaterdag bij Omroep Brabant.
Geschreven door

De RIEC's in Nederland doen onderzoek naar georganiseerde criminaliteit, zo ontdekte het centrum eerder samen met de Universiteit Tilburg hoe groot de hennepteelt is in Tilburg. Dat levert zo'n 800 miljoen per jaar op, even groot als de begroting van de stad.
Kruisbestuiving"De onderwereld kan niet succesvol zijn zonder hulp van de bovenwereld", zegt Henny Schilder zaterdag. Uit voorbeelden die bekend zijn bij het RIEC blijkt dat advocaten, notarissen, makelaars, agenten, afvalverwerkers, voetbalclubs en evenementen zich soms inlaten met georganiseerde criminaliteit. Zij laten zich dan flink betalen om geen vragen te stellen en weg te kijken.
Schilder: "Het is niet zo dat Brabant meer georganiseerde criminaliteit kent, het is gewoon zo dat politiek en politie er meer aandacht voor hebben." Dat wil volgens Schilder niet zeggen dat de bovenste steen onder is: "Zeker niet, we zijn het eerste bewustzijn voorbij en zien nu pas de diepere lagen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.