Vier veelgestelde vragen én antwoorden over de vogelgriep

16 november 2014 om 14:37 • Aangepast 24 april 2020 om 19:58
nl
Door de uitbraak van vogelgriep in de provincie Utrecht is sinds zondagochtend een landelijk vervoersverbod van kracht. De laatste keer dat er een grote uitbraak was van een ziekte die door vogels op mensen kan worden overgedragen, was in 2003. Toen heerste de vogelpest. Een dierenarts uit Rosmalen kwam daarbij om het leven.
Geschreven door

Het landelijk vervoersverbod geldt voor pluimvee, eieren en mest. Ook is er een ophokplicht van kracht. Beide gelden voor 72 uur.
Aanleiding is het opduiken van een zeer besmettelijke variant van vogelgriep op een kippenboerderij in Hekendorp, die ook voor mensen gevaarlijk kan zijn. Het gaat om het type H5N8. Dat is hetzelfde type als begin deze maand in Duitsland is vastgesteld.
Hieronder enkele vragen en antwoorden over de vogelgriep.
Is het nu vogelpest of vogelgriep?Vogelgriep of 'aviaire influenza' komt in veel verschillende varianten voor. Er bestaan milde en gevaarlijke, zeer besmettelijke virussen.
Van klassieke vogelpest is sprake wanneer veel vogels tegelijkertijd besmet raken met een gevaarlijke variant en doodgaan. Deze variant is alleen van dier op mens overdraagbaar en niet van mens op mens. Mensen kunnen de ziekte alleen krijgen bij direct contact met besmette dieren.
Hoe verspreidt het virus zich?Trekvogels, vooral wilde eenden, dragen milde varianten van het virus bij zich zonder daar zelf ziek van te worden. Vogels kunnen het virus aan elkaar doorgeven via ademhaling, oogvocht en mest.
Kippen en kalkoenen zijn het meest gevoelig voor besmetting.
Kunnen mensen besmet raken?Het vogelgriepvirus kan dus ook mensen (en zoogdieren als katachtigen en varkens) besmetten, al gebeurt dat niet vaak. Concrete symptomen zijn snel opkomende koorts, spierpijn, rillerigheid, keelpijn, hoesten en een uitgeput gevoel. Dat komt heel plotseling. Binnen twee tot drie uur voelt iemand zich echt ziek.
Na besmetting kan het bij mensen zeven tot tien dagen duren voor ze daadwerkelijk ziek worden. De zwaarste symptomen houden zeker vijf dagen aan. Het is volgens deskundigen mogelijk dat het vogelgriepvirus muteert met een menselijk griepvirus. Als dat gebeurt, ontstaat een gevaarlijkere variant.
Wanneer was er voor het eerst een grote uitbraak?In 2003 werd de Nederlandse pluimveesector getroffen door de vogelpest (H7N7). Op 1349 pluimveehouderijen werden kippen, kalkoenen en eenden gedood. In totaal zijn 30,7 miljoen landbouw- en hobbydieren geruimd.
Negentien mensen die bij het doden van de zieke dieren waren betrokken, raakten besmet met het virus. Een dierenarts uit Rosmalen is hieraan overleden. Ook in de jaren daarna dook het virus met enige regelmaat op, maar kon de besmetting telkens beperkt worden tot hooguit enkele bedrijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.