Uitzondering op vervoersverbod voor vogelshows die al aan de gang waren

16 november 2014 om 17:39
Het absolute vervoersverbod voor pluimvee dat zondag door het ministerie van Economische Zaken is afgekondigd, geldt niet voor vogelshows die zondag al aan de gang waren. De hele dag was daar onduidelijkheid over. In Brabant waren zondag vogelshows in onder andere Hooge Mierde en Waspik. "Wij weten van niks", klonk het daar.
Geschreven door

Vanwege de uitbraak van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp, in de provincie Utrecht, geldt een vervoersverbod van vogels in heel Nederland.
'We kijken niet op internet'Omroep Brabant bezocht vogelshows in Hooge Mierde en Waspik. "Ik weet van niks. Wij zijn hier bezig met een vogelshow en we kijken niet de hele tijd op internet", zei Toon Smits van de show in Waspik.
Rond vier uur 's middags maakte het ministerie bekend dat de shows en tentoonstellingen met siervogels zondag door mogen gaan en dat de eigenaren de dieren naar huis mogen vervoeren, zolang de vogels maar niet de grens over gaan. De uitzondering geldt niet voor pluimvee. Daar mag sowieso niet mee worden gereden.
Henk van Hout, voorzitter van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers werd zondag overspoeld met telefoontjes. "Er zijn veel vogelverenigingen die zich zorgen maken over vogelshows, zoals in Hooge Mierde. Die vogelshows kunnen het beste gewoon doorgaan en na afloop hun vogels meenemen, want in openbare ruimte dieren langer laten zitten, neemt veel meer risico's met zich mee dan vogels naar huis brengen."
Geen contact met ministerieDat advies bracht de bond zondagmiddag naar eigen inzicht uit en dat werd later onderstreept door het ministerie. Gelukkig maar, want Van Hout probeerde de hele middag tevergeefs in contact te komen met het ministerie.

Wachten op privacy instellingen...