Oranje verplettert Letland met 6-0, toekomst Guus Hiddink lijkt verzekerd

16 november 2014 om 20:50 • Aangepast 21 november 2020 om 21:33
Guus Hiddink kan aanblijven als bondscoach van het Nederlands elftal. Met een simpele en noodzakelijke overwinning zondag in de EK-kwalificatie op Letland (6-0) gaf Oranje de veelbekritiseerde Hiddink weer wat lucht. De 68-jarige bondscoach had aangekondigd te vertrekken als zijn elftal punten zou verspelen tegen de nummer 99 van de wereld, maar zo ver liet Oranje het niet komen. PSV'er Bruma tikte zo'n tien minuten voor tijd de 4-0 binnen.

Het lot van Hiddink was mede afhankelijk van PSV. De Eindhovense club is hofleverancier van de Oranje-selectie met zeven spelers. Memphis Depay, Jetro Willems, Georginio Wijnaldum, Luciano Narsingh, Luuk de Jong, Karim Rekik en Jeffrey Bruma zijn geselecteerd. Bruma en Willems begonnen in de basis. Wijnaldum en Depay vielen in.
Letland voor rust al van de mat gespeeldMet een zeer offensieve speelwijze met vier aanvallers overklaste het Nederlands elftal de Letten voor rust. De routiniers Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie namen de ploeg van Hiddink bij de hand in de wedstrijd die gewonnen moést worden om in de race te blijven voor een EK-ticket. Na nederlagen in de kwalificatiereeks tegen Tsjechië en IJsland en in oefeninterlands tegen Italië en Mexico snakte Oranje naar een overwinning. Het zwakke Letland bleek het ideale medicijn.
De bondscoach zette alles op de aanval in de wedstrijd waaraan hij zijn lot had gekoppeld. Voor het eerst stonden Van Persie en Klaas-Jan Huntelaar samen in de punt van de aanval aan de aftrap, geflankeerd door Robben (rechts) en Ibrahim Afellay (links). De aanvallende bedoelingen van Hiddink hadden al na vijf minuten succes. Robben legde de bal op het hoofd van Van Persie, die zijn 49e interlanddoelpunt maakte.
In de 35e minuut waren de rollen omgedraaid. Na een combinatie met Van Persie trapte de bijzonder gedreven spelende Robben de bal over de Letse doelman. Toen Huntelaar er kort voor rust 3-0 van maakte, was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.
Score opvoeren in slotfaseVoor het eerst sinds de terugkeer van Hiddink ging Oranje zodoende weer eens de tweede helft in met een voorsprong. Tijdens alle vorige interlands sinds het WK stond het Nederlands elftal bij rust steeds achter. Gesteund door die riante score nam de nummer 3 van het laatste WK in de tweede helft gas terug.
Toch voerde Oranje de score in de slotfase nog op door treffers van Jeffrey Bruma, uitblinker Robben en Huntelaar, in een wedstrijd waarin alleen de punten telden voor Hiddink én Oranje. Over ruim vier maanden, als de EK-kwalificatie wordt hervat met een wedstrijd tegen Turkije, moet blijken of de bondscoach zijn ploeg echt weer aan de praat heeft gekregen.