Alle kinderboerderijen tot woensdag dicht door uitbraak vogelgriep - Omroep Brabant
Video

Alle kinderboerderijen tot woensdag dicht door uitbraak vogelgriep

17 november 2014 om 11:07 • Aangepast 21 november 2020 om 21:33
nl
Wachten op privacy instellingen...
Alle kinderboerderijen zijn in elk geval tot woensdagmiddag gesloten wegens de mogelijke uitbraak van vogelgriep in Hekendorp in Utrecht. Vanaf woensdagmiddag mogen alleen de bedrijven die het pluimvee helemaal kunnen afschermen van de rest van de dieren en de bezoekers, de deuren weer openen. De rest blijft gesloten.
Profielfoto van
Geschreven door

Dat meldt de vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland (vSKBN). De vereniging benadrukt dat op geen enkele kinder- of stadsboerderij vogelgriep is aangetroffen. Voor alle bedrijven die pluimvee hebben, geldt echter een totaal contactverbod voor 72 uur. Ook hobbykiphouders en pluimveetentoonstellingen vallen onder het verbod, aldus de vSKBN.
Handen in het haarHet absolute vervoersverbod voor pluimvee dat is afgekondigd, treft ook Brabantse pluimveehouders. Zij zitten met de handen in het haar na de uitbraak van vogelgriep, zo laat Hugo Bens van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) maandag weten.
De telefoon van Bens, zelf ook pluimveehouder, staat sinds zondag roodgloeiend. Door de uitbraak mogen er ook in Brabant geen pluimvee of andere vogels, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel vervoerd worden. “En dat is zeer zorgelijk”, betreurt Bens in gesprek met Omroep Brabant.

Wachten op privacy instellingen...

'Enorme stress'Volgens de pluimveehouder zijn collega’s erg geschrokken van het nieuws. “Ze ervaren op dit moment enorme stress. Nu is het financieel nog wel te behappen, maar als het vervoersverbod wordt verlengd zal dat enorme consequenties hebben voor de sector”, legt hij uit.
Volgens de ZLTO, een vereniging die de belangen van de boeren in Zuid-Nederland behartigt, is het verbod van 72 uur nog te overzien. Woensdagochtend zouden de pluimveehouders hun logistieke werkzaamheden weer op kunnen pakken.
LEES OOK: Vier veelgestelde vragen én antwoorden over de vogelgriep
'Veel geleerd van 2003'Het gaat om een zeer besmettelijke en ook voor mensen gevaarlijke variant van vogelgriep. Daarom treft het ministerie, beschermende maatregelen om direct en intensief contact met pluimvee te voorkomen. “We hebben wat dat betreft veel geleerd van 2003. We anticiperen sneller op het probleem dat zich nu voordoet, dat is positief”, aldus Bens.
Alle tentoonstellingen met pluimvee en ander gevogelte mogen voorlopig niet doorgaan. Die verplichtingen gelden ook voor hobbydierhouders. Alleen voor zondag was er een uitzondering voor vogeltentoonstellingen die al aan de gang waren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.