Kraker Shell Moerdijk niet voor zomer 2015 in bedrijf, stoomlekkage veroorzaakt door bijtende stof

17 november 2014 om 16:07
nl
De grootste fabriek van Shell Moerdijk, in de volksmond de naftakraker genoemd, ligt nog zeker tot de zomer van 2015 plat. Drie chemiefabrieken van Shell Moerdijk werden in oktober stilgelegd na een grote stoomlekkage. Naar nu blijkt moet Shell de stoomleidingen repareren of vervangen, omdat ze zijn aangetast door een bijtend schoonmaakmiddel. Dat heeft een woordvoerder desgevraagd laten weten.
Geschreven door

De twee fabrieken die styreen, propeenoxide en etheenoxide produceren worden voor het einde van dit jaar weer opgestart. Shell hoopte dat alle fabrieken dit jaar weer zouden werken.
Stoom van EssentVolgens woordvoerder Thijs van Velzen zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de MSPO1- en MEOD-fabrieken inmiddels begonnen. "Vanwege de problemen met de leidingen wordt de stoom voorlopig aangeleverd door de naastgelegen energiecentrale van Essent", aldus Van Velzen.
Grondstoffen die normaal gesproken van de kraker afkomen, worden nu via pijpleidingen aangevoerd door fabrieken van buiten Shell Moerdijk.
Onderzoek naar bijtende stofHoe de bijtende stof in de stoomleiding terecht is gekomen, is nog niet bekend. Shell is een onderzoek begonnen.  
De tweede styreenfabriek die in juni bij een brand gedeeltelijk werd verwoest, wordt mogelijk eind volgend jaar weer in bedrijf genomen.
SchadepostHoe groot de financiële gevolgen voor Shell Moerdijk zijn, wil woordvoerder Van Velzen niet zeggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.