Video

Tilburgse moeders enthousiast over campagne rondom sexting: 'Daardoor heb je het er thuis ook over'

17 november 2014 om 16:28
nl
"Heel erg goed. Zelf maken we onze kinderen ook attent op dit soort dingen, maar een campagne is een goede zet!" Tilburgse moeders van tieners of jonge twintigers reageren maandag enthousiast over een campagne in hun stad rondom de risico's van sexting. Zo wordt het versturen van een naaktfoto via je mobiele telefoon of internet genoemd.
Geschreven door

De campagne benadrukt dat zo'n foto je nog lang kan achtervolgen wanneer die in verkeerde handen komt. Op ruim veertig plekken in Tilburg komen campagneposters te hangen.
"Wij zitten zelf ook op Facebook. En we bespreken met onze kinderen dan ook welke foto's we daar bijvoorbeeld niet vinden kunnen. Ook foto's van anderen waarvan we dan aangeven: dat zou ik niet doen!"
Grote risico's sextingDe Tilburgse moeders die Omroep Brabant maandag in de wijk Reeshof tegenkomt, zijn het er allemaal wel over eens dat aan sexting grote risico's kleven. "Ze zijn zich er niet van bewust hoe snel zo'n foto zich kan verspreiden. Bijvoorbeeld op internet, en dan krijg je het er ook nooit meer af."
Een andere moeder zegt: "Ik heb het er al heel vroeg over gehad met mijn dochter. Wat ze op Facebook zet of via berichtjes naar vriendjes en vriendinnetjes stuurt, ze moet weten dat het ook tegen haar gebruikt kan worden. Het is dus heel belangrijk dat ze weet wat ze plaatst."  
Deze moeder vervolgt: "Vorig jaar heeft zo'n incident zich bij haar op school voorgedaan. Een meisje had een foto aan haar vriendje gestuurd en dat liep uit de hand. Dat was een extra aanleiding om het er nog eens over te hebben."
SnapchatsEn de campagne die deze week in Tilburg van start gaat kan het gesprek tussen ouders en jongeren ook op gang brengen, denkt weer een andere Tilburgse moeder. "Daardoor heb je het er thuis toch eerder over. Al heb ik het er met mijn zoons al weleens over gehad."
"Ze hebben het een keer meegemaakt met een leerling op hun school. En ze zeiden dat je er heel voor uit moet kijken. Want ook al zijn het van die 'Snapchats' die blijkbaar maar een tel op je telefoon blijven, dan kan nog iemand daar weer een foto van maken en publiceren.'
Alleen op Facebook met moeder erbijWel of geen pikante foto's, het wordt dus blijkbaar besproken aan de Tilburgse eettafels. En sommige ouders spelen een nog actievere rol bij het voorkomen van eventuele uitglijders op internet: "Mijn zoon van 12 heeft zelf geen wachtwoord van zijn Facebookpagina. Die mag alleen op Facebook als ik erbij ben. Maar veel ouders doen dat niet en dat vind ik wel een beetje dom."
En ook de telefoon van deze jongen wordt regelmatig door moeder bestudeerd: "Hij doet wel niks verkeerd, maar ik wil het toch bijhouden."
'Mijn kinderen doen dat nietOverigens geloven veel ouders niet dan hun kinderen met hun mobieltje of op de computer onverantwoorde dingen doen. "Ik heb een heel verstandige dochter denk ik!" En even later klinkt het in de Reeshof: "Als moeder denk ik van niet. Maar dat wil niet zeggen dat het ook echt niet zo is..."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.