William R. krijgt tien jaar cel voor doden ex Claudia Oskam uit Zevenbergen, moord niet bewezen

18 november 2014 om 14:08
nl
De 39-jarige William R. heeft een celstraf van tien jaar cel gekregen voor het doden van zijn ex-vrouw Claudia Oskam uit Zevenbergen. Dat is veel lager dan de veertien jaar die justitie eiste. De rechter twijfelt er aan of R. handelde met voorbedachten rade of dat hij Oskam in een opwelling doodde. Daarom is moord niet bewezen. De publieke tribune reageerde vol ongeloof op de beslissing van de Bredase rechter.
Geschreven door

Ook omdat de rechtbank William R. verminderd toerekeningsvatbaar vindt en omdat R. oprecht spijt heeft betuigd, pakt de straf lager uit.
De advocaat van R. Richard Korver, zegt nog niet te hebben nagedacht over het nemen van volgende stappen. Hij noemt het oordeel van de rechter 'afgewogen'.
Hoger beroep?Justitie had veertien jaar cel geëist, omdat R. volgens de officier de moord juist wel had gepland en ook probeerde om zijn sporen te wissen. De officier van justitie trok zich na de uitspraak meteen met de nabestaanden in een kamer terug om het vonnis te bespreken. Of justitie in beroep gaat tegen de uitspraak is nog niet duidelijk. "We gaan eerst het vonnis bestuderen", liet de woordvoerster weten.
Claudia Oskam en haar ex William R. hadden op 10 januari ruzie gehad over financiële zaken. Claudia kwam naar het huis van R. om de problemen te bespreken. R. spreidde, voor ze arriveerde, een zeil in de garage. Hij legde ook een mes klaar. Dat heeft hij ook allemaal bekend, maar tegen de politie verklaarde hij dat hij later die dag van zijn plan zou hebben afgezien. Hij had zich bedacht.
Blinde razernijHet ging pas mis toen Claudia en William ruzie kregen en in de garage belandden en zij haar duwde, zo verklaarde William tegen de politie. Toen sloegen bij hem de stoppen door. Hij sloeg haar met haar hoofd tegen de vloer, trapte hard op haar hoofd, stak haar met en mes en wurgde haar. Na haar overlijden, rolde hij het lijk in een zeil en dumpte het in een sloot in de polder.
De rechter houdt er rekening mee dat die lezing kan kloppen en dat er dus geen sprake is van een vooropgezet plan. Bij twijfel, zo zei de rechter, pakt de beslissing uit in het voordeel van de verdachte. Een klap in het gezicht van de nabestaanden. Twee weken geleden zei de broer van Claudia tijdens een emotionele zitting nog dat hij het R. nooit zal vergeven.  
Stille tochtHet lichaam van het slachtoffer werd gevonden in de Roode Vaart aan de Schansdijk in Zevenbergen. Enkele dagen later werd een stille tocht gehouden. Er liepen 1800 mensen mee.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.